Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Bár erre inkább az őszi-téli időszakban fordítunk nagyobb figyelmet nyáron is fontos a vitaminok és az ásványi anyagok pótlása, hiszen kánilulában, az izzadtsággal gyorsabban ürülnek a szervezet raktárkészletei. Nézzük, melyek ezek, és mit együnk-igyunk, hogy minél hamarabb megszűnjön az esetleges hiányállapot.

Azt mindannyian tudjuk, hogy szervezetünknek egész évben szüksége van megfelelő vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre az egészséges működéshez, ám ezek utánpótlásáról hajlamosak vagyuk megfeledkezni nyáron. Pedig ilyenkor, főleg nagy melegben az izzadással gyorsabban ürülnek ki ezek a létfontosságú anyagok, amelyek hiányában fáradtnak, kimerültnek, ingerlékenynek érezhetjük magunkat, és az immunrendszerünk is legyengül. Nézzük, melyek ezek, és mit együnk-igyunk, hogy minél hamarabb megszűnjön ez az állapot!

Avnagy melegben az izzadással gyorsabban ürülnek a létfontosságú ásványianyagok és vitaminok, amelyek hiányában fáradtnak, kimerültnek, ingerlékenynek érezhetjük magunkat (Fotó: Shutterstock)
Avnagy melegben az izzadással gyorsabban ürülnek a létfontosságú ásványianyagok és vitaminok, amelyek hiányában fáradtnak, kimerültnek, ingerlékenynek érezhetjük magunkat (Fotó: Shutterstock)

A-vitamin

A nyári időszakban kiemelten fontos az A-vitamin pótlása, amely a szem egészsége mellett, a magas UV sugárzásnak kitett bőr védelméhez járul hozzá. Segít helyreállítani a naptól károsodott bőrt, és csökkentheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Magas A-vitamin tartalommal bíró ételek pl. a sárgarépa, édesburgonya, sárgadinnye, zöld leveles zöldségek, tökfélék, paradicsom, máj és tojás.

B-komplex vitaminok

Különböző típusai hozzájárulnak a szervezet védelméhez, a mentális frissesség megőrzéséhez és az anyagcsere-folyamatok egészséges működéséhez. A legjobb B-komlex források: sörélesztő, marha- és csirkemáj, méhpempő, tengeri halak (lazac, szardínia, tonhal), magvak (napraforgó mag, mandula, pisztácia), zöld színű zöldségek (spenót, spárga), tojás, feta sajt, tiszta forrásból származó marhahús.

C-vitamin

A kinti hőség és a klímaberendezések által fújt hideg akár influenzaszerű tüneteket is eredményezhet, ezért az erős antioxidáns hatású C-vitaminról, amely hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez, a nyári hónapokban sem feledkezhetünk meg. Célszerű olyan élelmiszerekből pótolni, mint a homoktövis, egres, csipkebogyó, paprikafélék, citrusfélék (citrom, kivi, narancs), spenót, brokkoli, narancslé, eper, karfiol.

D-vitamin

A közhiedelemmel ellentétben nyáron is szükségünk van D-vitaminra, különösen akkor, ha nem töltünk elég időt a napon. A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, tárolását, szabályozza a vér kalcium -és foszforszintjét és segít az erős fogak, csontok kialakításában. Táplálékkal csekély mennyiségű D-vitamint tudunk bevinni, hiszen csak néhány élelmiszer tartalmazza nagyobb mennyiségben (gomba, hal, tojássárgája). Ezért érdemes lehet naponta legalább 10-15 percet a szabadban eltölteni, természetesen a leégést elkerülve.

Vitamintablettákra nem, de gyümölcsökre szükségünk van ilyenkor is (Fotó: Shutterstock)
Vitamintablettákra nem, de gyümölcsökre szükségünk van ilyenkor is (Fotó: Shutterstock)


Ezek az ásványi anyagok is rendkívül fontosak

  • A nátrium, illetve a kálium a szervezet folyadékháztartás szabályozásáért felel, ami egész évben, de nyáron különösen fontossá válik.
  • A vas nélkülözhetetlen az alapvető élettani folyamatokhoz, amit vörös húsokból, a tenger gyümölcseiből, tökmagból, lencséből babból és tofuból pótolhatunk.
  • A magnézium hozzájárul a normál ideg- és izomfunkciókhoz, valamint hőségben a testhőmérséklet szabályozásában is jelentős szerepet játszik. Legjobb étrendi forrásai: diófélék, magvak, hüvelyesek, leves zöldségek, banán, teljes értékű gabonák.

(Forrás: Bors)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.