Azt mindannyian tudjuk, hogy szervezetünknek egész évben szüksége van megfelelő vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre az egészséges működéshez, ám ezek utánpótlásáról hajlamosak vagyuk megfeledkezni nyáron. Pedig ilyenkor, főleg nagy melegben az izzadással gyorsabban ürülnek ki ezek a létfontosságú anyagok, amelyek hiányában fáradtnak, kimerültnek, ingerlékenynek érezhetjük magunkat, és az immunrendszerünk is legyengül. Nézzük, melyek ezek, és mit együnk-igyunk, hogy minél hamarabb megszűnjön ez az állapot!
A nyári időszakban kiemelten fontos az A-vitamin pótlása, amely a szem egészsége mellett, a magas UV sugárzásnak kitett bőr védelméhez járul hozzá. Segít helyreállítani a naptól károsodott bőrt, és csökkentheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Magas A-vitamin tartalommal bíró ételek pl. a sárgarépa, édesburgonya, sárgadinnye, zöld leveles zöldségek, tökfélék, paradicsom, máj és tojás.
Különböző típusai hozzájárulnak a szervezet védelméhez, a mentális frissesség megőrzéséhez és az anyagcsere-folyamatok egészséges működéséhez. A legjobb B-komlex források: sörélesztő, marha- és csirkemáj, méhpempő, tengeri halak (lazac, szardínia, tonhal), magvak (napraforgó mag, mandula, pisztácia), zöld színű zöldségek (spenót, spárga), tojás, feta sajt, tiszta forrásból származó marhahús.
A kinti hőség és a klímaberendezések által fújt hideg akár influenzaszerű tüneteket is eredményezhet, ezért az erős antioxidáns hatású C-vitaminról, amely hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez, a nyári hónapokban sem feledkezhetünk meg. Célszerű olyan élelmiszerekből pótolni, mint a homoktövis, egres, csipkebogyó, paprikafélék, citrusfélék (citrom, kivi, narancs), spenót, brokkoli, narancslé, eper, karfiol.
A közhiedelemmel ellentétben nyáron is szükségünk van D-vitaminra, különösen akkor, ha nem töltünk elég időt a napon. A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, tárolását, szabályozza a vér kalcium -és foszforszintjét és segít az erős fogak, csontok kialakításában. Táplálékkal csekély mennyiségű D-vitamint tudunk bevinni, hiszen csak néhány élelmiszer tartalmazza nagyobb mennyiségben (gomba, hal, tojássárgája). Ezért érdemes lehet naponta legalább 10-15 percet a szabadban eltölteni, természetesen a leégést elkerülve.
(Forrás: Bors)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.