Dödölle - az eredeti recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Babgulyás
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Zsemlegombóc
Epres blondie
Farsangi szalagos fánk
Tojásos nokedli fejes salátával
Mákos guba
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kínai szezámmagos csirke
Csupacsokis brownie
Egészséges

Ismerd meg a kapribogyót, a szív és az agy legjobb barátját

A kapribogyó a mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga, jellegzetes ízével különlegesség teszi a legegyszerűbb fogásokat is. Azonban nem csak kulináris élvezeteket okozhat, számos egészségügyi előnye is van. Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

A nevével ellentétben kapribogyó nem bogyós termés. Egy meleg, száraz éghajlatot kedvelő kis, tüskés bokor virága, amit kézzel leszednek, mielőtt teljesen kifejlődne. A friss bogyók túl keserűek ahhoz, hogy nyersen fogyaszthatók legyenek, ezért sós-ecetes lében fermentálják őket, és ebben a formában kerülnek a boltok polcaira.

A kapribogyó valójában a virág bimbója, amit korán leszednek /Fotó: Shutterstock
A kapribogyó valójában a virág bimbója, amit korán leszednek /Fotó: Shutterstock

A kapribogyó egészségügyi előnyei

Kutatások bizonyítják, hogy a kapribogyóban található kvercetin vegyület segít az agy és a szív működéséhez szükséges fehérjék termelődését. Emellett jó hatással van az emésztőrendszer, a hasnyálmirigy és a pajzsmirigy működésére is.

A kapribogyó fogyasztása alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt diétázóknak is ajánlott. Ezenkívül csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet.

Kitűnő forrása a K-vitaminnak, ami a csontok és az ízületek egészségéhez járul hozzá.

A benne található kaparirutin vízhajtó és reumaellenes hatású vegyület.

Antioxidáns hatása és E-vitamin-tartalma miatt remek gyulladáscsökkentő, és kiütések, bőrirritáció esetén is alkalmazható.

A kapribogyó ásványi anyagokban is gazdag, nagy mennyiségben található benne mangán, vas, magnézium és réz is, emellett magas a B-vitamin-tartalma is.

A nagy mennyiségű A-vitamin hozzájárul a szem egészségéhet, a látás javulásához.

A kapribogyó rendkívül egészséges alapanyag, de sótartalma miatt sokaknak csak kismértékű fogyasztása ajánlott /Fotó: Shutterstock
A kapribogyó rendkívül egészséges alapanyag, de sótartalma miatt sokaknak csak kismértékű fogyasztása ajánlott /Fotó: Shutterstock

Hogyan használjuk a kapribogyót?

A fermentált bogyók sós, enyhén savanykás ízűek, kicsit az olívabogyóhoz hasonlatosak. Gyakori hozzávalói a salátáknak, halas, csirkés fogásoknak, de pizzára, szószokba is kerülhet.

A sóban eltett kapribogyót fogyasztás előtt érdemes leöblíteni, és mindenképpen számolni kell a magas sótartalmával.

Éppen emiatt csak mérsékelt fogyasztása ajánlott azoknak, akik nátriumban szegény diétát követnek. Ezenkívül a mustárra allergiásoknak is csak óvatosan szabad fogyasztaniuk.


(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.