A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egészséges

A kovászos kenyér egészségügyi hatásai: ezért jó, ha mindennap eszel egy szelettel

A kovászos kenyér egészséges, számtalan jótékony hatása ismert /Fotó: Shutterstock
Aki rendszeresen eszik kenyeret, az észrevehette, hogy egyes pékáruk elfogyasztása után nehezebb a gyomra, kellemetlenül érzi magát, máskor viszont semmi probléma. Sok esetben ez az élesztős és a kovászos kenyerek közti különbségre, eltérő élettani hatásukra vezethető vissza.

A kenyérhez nem kell más csak liszt, víz és só, a boltok polcain található pékáruk összetevőlistája azonban ritkán áll csupán három alapanyagból, sőt sokszor több sor hosszan sorolják, mi is került a kenyérbe. Ezen adalékanyagok nem feltétlenül rosszak, hiszen javítják a kenyér állagát és növelik az eltarthatóságát, vagy plusz fűszert, ízt kölcsönöznek neki, ám alapvetően nem igazán lenne ezekre szükség. A kovászos kenyér, azaz a kenyér ugyanis önmagában is tápláló lehetne.

A kovászhoz nem kell más, csak liszt és víz /Fotó: Shutterstock
A kovászhoz nem kell más, csak liszt és víz /Fotó: Shutterstock

Hogyan jön létre a kenyér csupán három összetevőből?

A házi, gyorsan elkészülő kenyereket élesztővel kelesztjük, a hagyományos és egyszerű kenyérben viszont nem az élesztőgombák végzik a munkát. A kovászhoz lisztre és vízre van szükség, az erjedést pedig a liszten, a vízben és a levegőben található természetes vadélesztők és baktériumok indítják be – írja az Origo. A kész kovászban tej- és ecetsavbaktériumok is vannak, ettől lesz a kenyérnek savanykás az íze. A kész kenyér ízét és állagát emellett befolyásolja az is, hol készült a kovász, ugyanis településenként, országonként változó lehet a levegő, a liszt és a víz minősége, melyek így hatással vannak a kenyér ízésére is – írja az Agroinform.

Miért egészséges a kovászos kenyér?

A kovászos kenyérben számtalan értékes tápanyag és antioxidáns megtalálható, ilyen például a vas, a szelén, a mangán és a réz, emellett pedig jelentős a B-vitamin-tartalma is. Mivel a kovász előemészti a lisztben található keményítőt, így egyes szakértők szerint nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint az élesztős kenyér fogyasztása. Szintén a hosszú elkészítési időnek köszönhető, hogy a lisztet adó gabonában lévő fehérje (a glutén) az érés során aminosavakra bomlik, így könnyebben emészthető a kész kenyér.

A hagyományos, kovászos kenyér nemcsak finom, hanem egészséges is /Fotó: Shutterstock
A hagyományos, kovászos kenyér nemcsak finom, hanem egészséges is /Fotó: Shutterstock

1. A kovászos kenyér jó hatással van a bélrendszerre

A kovász a kelesztés során előemészti a lisztben található fehérjéket, így a kovászos kenyér tényleg könnyebben emészthető, mint az élesztős verzió. Ezért lehet, hogy egyes emberek a kovászos kenyér után semmilyen hasi diszkomfortérzetet nem tapasztalnak, más pékáruk után viszont jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

A kovászban található jó baktériumok a sütés során elpusztulnak, így a kovászos kenyér nem tekinthető probiotikus élelmiszernek, ellenben a teljes kiőrlésű lisztből készült változatok már prebiotikus élelemnek nevezhetők, ugyanis olyan vízben oldható rostokat tartalmaznak, amelyek táplálják a bélrendszerben élő, jótékony munkát végző baktériumokat. Fontos táplálni ezeket a bacikat, ugyanis a bélrendszerben több millió él belőlük, és nélkülük nemcsak az emésztés során jelentkezhetnek gondok, de kialakulhatnak egyéb egészségügyi problémák is.

2. Jó hatással van az immunrendszerre

A kenyerre, mint elsődleges szénhidrátforrásra sokan a fogyókúra ellenségeként tekintenek, pedig mértékkel fogyasztva fontos táplálék lehet. Kiváltképp akkor hasznos, ha jó minőségű, valóban kovászos kenyeret eszünk, ugyanis a fentebb is említett rostok bekerülve a szervezetünkbe táplálják a bélbaktériumokat, azaz segítjük a mikrobiom fennmaradását, egészséges működését. A mikrobiom hatással van az immunrendszerre, szabályozza a szervezetben fellépő gyulladásokat és megfelelő működése mellett jelentősen lecsökken számos krónikus betegség kialakulásának kockázata.

A kovászos kenyér egészséges, számtalan jótékony hatása ismert /Fotó: Shutterstock
A kovászos kenyér egészséges, számtalan jótékony hatása ismert /Fotó: Shutterstock

3. Segíti a szív- és érrendszer egészséges működését

A kovászos kenyérben található rostok az emésztést is támogatják, de emellett a vízoldékony rostok a vékonybélbe jutva a koleszterinszintet is szabályozzák, ugyanis képesek megkötni a rossz zsírokat és serkentik a kiürülést, mielőtt a szervezet felszívhatná azokat. Ez segíthet megelőzni az érelmeszesedést, azaz a plakkok felhalmozódását az erek falán. A kovászos kenyérben lévő kálium, foszfor és nátrium szintén fontos ásványi anyagok, melyek hozzájárulnak a szívritmus és a vérnyomás szabályozásához – olvasható a Real Simple cikkében.

Nem minden kovászos kenyér, ami annak tűnik

A boltok polcain sok olyan pékáru található, mely ugyan kovászos jelzővel rendelkezik, de valójában csak egy kevés kovászt tartalmaznak, és a kelesztést élesztővel végezték. Egy ilyen kenyér már nem rendelkezik olyan jó élettani hatásokkal, mint a hagyományos, kizárólag kovásszal készült verzió. Hamarosan nagy változás jön a kenyerek terén, ugyanis egy új előírás-tervezet lép életbe Magyarországon, melynek értelmében szabályozva lesz, pontosan mi is nevezhető majd kovászos kenyérnek.

Borítókép: Shutterstock

Tisztelt Olvasóink!
Amennyiben érdeklődését a témával kapcsolatban felkeltettük, ajánljuk figyelmébe a Figyelő rendezvénysorozatát, ahol az egészséggel és az életmóddal foglalkozunk. A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is szó lesz egyebek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás, életvitel. Előadóink az ágazat vezető szereplői. A Mediaworks Hungary Zrt. Csak egészség legyen című konferenciájára jegyek még kaphatók az alábbi címen: https://rendezveny.figyelo.hu/

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.