A cink az egyik legfontosabb nyomelem a szervezetünkben, amely minden egyes sejtünkben jelen van. Kulcsszerepe van az immunrendszer erősítésében, javítja az anyagcserét, és kb. száz létfontosságú enzim termelődéséhez-működéséhez szükséges.
Mivel ásványi anyagról (egy fémről) van szó, a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért élelmiszerekkel vagy táplálékkiegészítőkkel vihetjük be a szervezetünkbe. A magas cinktartalmú ételek közé tartoznak a fehérjékben gazdag termékek, mint például a húsok, a tejtermékek, a magvak, a diófélék és a hüvelyesek. Változatos étrendet követve egy átlagos felnőtt elegendő cinkhez jut. (Gyermekeknek napi 3-10 milligramm, felnőtteknek napi 15 milligramm bevitelére van szükségük az egészség megőrzéséhez.) Összegyűjtöttük, miért fontos, hogy figyeljünk a cinkbevitelre!
A cink segíti a kulcsfontosságú T-sejtek fejlődését, amelyek segítenek a leküzdeni a gyulladásokat, illetve elpusztítják a beteg sejteket. Alapvetően tehát a cinkhiány veszélyezteti a természetes immunvédelmet és így fogékonyabbá válunk a betegségekre.
Az inzulin a vércukorszint szabályozásáért felelős hormon, az a rendszer, amely az ételt energiává alakítja, amelyet aztán a szervezet felhasználhat. A cink fontos szerepet játszik az inzulintermelésben, tárolásban és felhasználásban, ami azt jelenti, hogy közvetve szerepet játszik a vércukor szinten tartásában. A sejtjeink inzulinra adott válaszát inzulinválasznak hívjuk, és ha az étrendünkben nincs megfelelő mennyiségű cink, az inzulinválasz csökken, és a vércukorszint stabilizálása egyre nehezebbé válik.
A cink kölcsönhatásba lép a vérlemezkékkel, hogy segítse a véralvadást, ezért a megfelelő mennyiségű cink létfontosságú a kisebb sebek, karcolások, vágások gyors gyógyulásához. A sebregenerálódás személyenként változik, így nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy mennyi idő kell a gyógyuláshoz, de ha azt tapasztaljuk, hogy most több idő, míg behegednek a sebeink, mint korábban, akkor a cinkhiány lehet a bűnös.
A szervezet nem tudja megemészteni az ételt és nem tudja megfelelően felvenni a tápanyagokat cink nélkül. Tünetei lehetnek az émelygés, a hányás vagy a hasmenés.
A cink kulcsfontosságú a jól működő ízérzékeléshez, ugyanis a cink a gustin nevű fehérjével együtt közvetlenül vesz részt az ízérzékelés kialakításában, kettejük kapcsolata szükséges az ízérzékelés megfelelő működéshez. A cink és az ízérzékelés közti kapcsolat miatt – illetve mivel az ízlelés és a szaglás oly szorosan kapcsolódik egymáshoz – a csökkent ízérzékelés és szaglás a cinkhiány gyakori tünete.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy viselkedésbeli változások figyelhetők meg azoknál az embereknél, akik cinkhiányos állapotban elkezdtek cinkben gazdag ételeket enni. A kísérletben résztvevők több ideig tudtak nyugton ülni és figyelni, mint előtte.
A cink segít a fehérje- , a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, így ha csökken a szervezetben a cink mennyisége, az anyagcsere is lelassul.
A cinkhiány az egész testet érintheti a csontoktól kezdve az emésztőrendszeren át a reproduktív szervekig, a központi idegrendszert és persze az immunrendszert is. Általános tünetei:
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
7. Éénkíti az anyagcserét.
A cink segít a fehérje- , a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, így ha csökken a szervezetben a cink mennyisége, az anyagcsere is lelassul.
Mik a cinkhiány tünetei?
A cinkhiány az egész testet érintheti, a csontoktól az emésztőrendszerig, a reproduktív szervektől a központi idegrendszerig és az immunrendszerig. Általános tünetek:
Csökkent ízérzékelés és szaglás
Étvágytalanság
Töredezett köröm
Depresszió
Gyakori megfázások és fertőzések
Növekedési zavar gyermekeknél
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.