Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egészséges

Ezeket a recepteket ne hagyd ki a vegetáriánus világnapon!

Október 1-je a vegetarianizmus világnapja, mi pedig mutatunk 3 különleges receptet, ami bebizonyítja, hogy hús nélkül is lehet jókat enni. Ha egy ideje már fontolgatod a húsmentességet, mindenképp próbáld ki őket!

Az egészség megőrzése és a fenntarthatóság jegyében egyre többen döntenek úgy, hogy kevesebb húst fogyasztanak, vagy akár teljesen el is hagyják az állati eredetű élelmiszereket az étrendjükből. Az október 1-jei vegetáriánus világnap neked is remek alkalom lehet, ha szeretnél áttérni (részben vagy egészben) a növényi alapú étkezésre.

Minél színesebb egy étel, annál több vitamint és tápanyagot tartalmaz (Fotó: Shutterstock)
Minél színesebb egy étel, annál több vitamint és tápanyagot tartalmaz (Fotó: Shutterstock)

Vegetáriánus étrend – amit érdemes tudni róla

Napjainkban egyre többen váltanak teljes értékű növényi étrendre, vagy hagyják el részben az állati eredetű táplálékokat. Általában a hús az, amiről a legkönnyebb lemondani, és akik így tesznek, ők vegetáriánus étrendet követnek. De sokan például tojást és tejtermékeket sem fogyasztanak, pontosabban semmilyen állati eredetű táplálékot nem vesznek magukhoz – ők vegánok. Függetlenül attól, hogy részben vagy egészben térünk át az állati eredetű élelmiszerektől mentes étrendre, számíthatunk pozitív változásokra:

  • Csökken a szív-ér rendszeri betegségek kialakulásának kockázata, ugyanis a húsok, húskészítmények elhagyásával alacsonyabb lesz a telített zsírsav bevitele.
  • A húsmentes táplálkozással együtt jár a zöldségek, hüvelyesek és a teljes értékű gabonafélék megnövekedett fogyasztása, amivel arányosan nő az élelmirost-bevitel. Mindez az emésztőrendszerünk egészségét támogatja, valamint fenntartja a bélflóra egyensúlyát, ezzel csökkenthető a daganatos betegségek kialakulásának kockázata.
  • Az ipari állattartásnak óriási az ökológiai lábnyoma – még ha csak az üvegházhatású gázok kibocsátását tekintjük is –, aminek növekedése visszaszorítható lenne, ha egyre kevesebb húst fogyasztanánk.

Ezeket az előnyöket már akkor is élvezhetjük, ha csak visszább veszünk a húsfogyasztásunkból, nem eszünk minden nap, csak mondjuk heti 2-3 alkalommal.

A tejtermékek fontos fehérjeforrások a vegetáriánus étrendben (Fotó: Shutterstock)
A tejtermékek fontos fehérjeforrások a vegetáriánus étrendben (Fotó: Shutterstock)

Kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend

Mivel a vegetáriánus étrend tartalmaz olyan állati eredetű élelmiszereket, mint a tojás vagy a tej, a sajt stb., ezért nem kell tartanunk tápanyag- vagy vitaminhiányos állapot bekövetkeztétől. Ugyanakkor fontos, hogy az étkezéseinket változatos alapanyagokból állítsuk össze, a hús remek fehérjeforrás, amit így máshonnan kell pótolni. A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendnek fontos elemei a tejtermékek (sajt, joghurt, túró = fehérjeforrás), a hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó), a teljes értékű gabonák (teljes kiőrlésű kenyér, rizs, bulgur, tésztafélék), valamint a zöldségek. Ha mindezek változatosan kerülnek a tányérra, a hús nem is fog hiányozni.

Október 1. – a vegetáriánusok világnapja

A vegetáriánus világnap gondolata 1977-ben született meg, majd a Nemzetközi Vegetáriánus Unió (International Vegetarian Union, IVU) 1978-ban hagyta jóvá. Az október 1-jei dátum valójában pedig a „vegetáriánus hónap” első napja, ugyanis az egész őszi hónapban központi téma a húsmentesség. Sőt, a vegetáriánus világnap/hónap nemcsak a hús elhagyására hívja fel a figyelmet, hanem egészséges étkezési és életmódbeli szokások kialakítására buzdít. Ennek része például a káros szenvedélyek csökkentése (az alkoholfogyasztás minimalizálása, de akár a cukorbevitel visszaszorítása is cél lehet), valamint a rendszeres testmozgás is.

Ha eddig csak halogattad egy egészségtudatos életvitel kialakítását, akkor ez a nap remek kezdő időpont lehet az életmódváltáshoz, mi pedig szuper receptekkel segítünk, hogy hús nélkül is finom ételek kerüljenek az asztalra.

KAKUKKFÜVES GOMBAKRÉMLEVES PIRÍTOTT GOMBÁVAL>>>

Kakukkfüves gombakrémleves
Kakukkfüves gombakrémleves

KARFIOLSTEAK SAJTMÁRTÁSSAL, PÓRÉHAGYMÁS BULGURRAL>>>

Karfiolsteak
Karfiolsteak

OLASZ RAKOTT PADLIZSÁN (PARMIGIANA DI MELANZANE)>>>

Olasz rakott padlizsán
Olasz rakott padlizsán

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.