A Michigani Egyetem szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben nem érezzük főzés közben az ételek illatát, az sajnos a szívelégtelenség korai jele is lehet.
Természetesen a kor előrehaladtával, különösen 60 év felett az érzékszerveink működése már nem olyan, mint fiatalabb korunkban. Dr. Honlei Chen, a tanulmány egyik társszerzője szerint, a szaglás elvesztése vagy zavara az idősebb emberek körülbelül egynegyedét érinti. Azonban viszonylag kevesen tudják azt, hogy a szaglásvesztés szívelégtelenségre is figyelmeztethet.
A kutatók 2500 ember vizsgálati adatait elemezték ki, akiknek több mint egy évtizedig követték nyomon a fizikai állapotukat, beleértve a szaglásukat is. Az eredmények alapján megállapították, hogy 30 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívelégtelenség azoknál, akik elvesztették a szaglásukat, mint azoknál, akinek nem volt ilyen problémájuk - írja a Mirror.
Dr. Honlei Chen azt is kiemelte, hogy a szaglás elvesztése demenciára és a Parkinson-kórra is utalhat.
Szívelégtelenség esetén a szív nem képes a szervezet tápanyag és oxigén igényét kielégítő mennyiségű vért pumpálni. A betegség lassan alakul ki, légszomj, fáradtság, gyengeség, étvágytalanság, hányinger, köhögés, csökkent koncentráció, valamint lábszár- és bokadagadás jelentkezhet. A fenti kutatási eredmények alapján pedig a szaglás elvesztése is bekerült a korai tünetek közé.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.