A szülést követő első hetek, hónapok egyszerre nehezek és gyönyörűek, hiszen az új családtag érkezése örömmel tölti el a friss szülőket, mégis merőben más kihívásokkal kell szembesülniük, mint azelőtt bármikor. A nők számára különösen megterhelő lehet ez az időszak, hiszen még a zökkenőmentes szülést követően is regenerálódnia kell a szervezetnek. A lehető legtöbb pihenés mellett a megfelelő ételek is segíthetik a gyógyulást. Összegyűjtöttünk 12 élelmiszert, amit az újdonsült anyukáknak érdemes fogyasztani.
A bab gyorsan és egyszerűen, és sokféleképpen elkészíthető alapanyag. A szülés utáni étrendben mindenképp érdemes helyet szorítani neki, mert magas a rost-, folsav-, fehérje- és cinktartala egyaránt. A rostok pedig kiemelten fontosak az emésztés könnyed működéséhez a szülést követően.
A jó minőségű, magas fehérjetartalmú anyatejhez szükség van állati eredetű fehérjékre is. A marha- és a baromfihús bővelkedik proteinben, általuk biztosítható a napi szükséges bevitel.
A keresztes virágú zöldségek, mint például a brokkoli, a kelbimbó és a karfiol magas C-vitamin-, rost- és folsavtartalmukkal segítik a szervezet regenerációját a szülés után.
A tejtermékek szinte kötelezőek. Remek fehérjeforrás, és rengeteg A-, B2-, B6-, B12-vitamint, kalciumot és cinket tartalmaznak. A szoptatáskor kiürülő ásávnyi anyagokat ilyen módon tudjuk pótolni.
A tojás az egyik legtáplálóbb alapanyag. Szülés után a jódtartalma miatt is érdemes fogyasztani, ugyanis az anyatejjel bejutatott jóddal a gyermek növekedését és neurológiai fejlődését is elősegíthetjük.
A halak higanytartalma miatt a szoptató anyáknak legfeljebb heti két adag elfogyasztása ajánlott, ami lehet például tonhal, harcsa, lazacot vagy garnélarák. Ebben a mennyiségben nem károsak, sőt, kifejezetten egészségesek a szervezet számára.
Főleg a citrusfélék és az eper fogyasztása ajánlott. Ezek magas rost-, A- és C-vitamin-tartalommal rendelkeznek, így jót tesznek az emésztésnek, és elősegítik a sejtek regenerációját.
A zöld leveles zöldségek tele vannak A- és E-vitaminnal, sok rostot és folsavat tartalmaznak. Remek alapanyagok, amit adhatunk salátához, vagy tehetjük turmixba.
Az olajos magvak jolly joker alapanyagok, ha a szülés utáni időszakról van szó. Minden biztosítanak, amire a szervezetnek szüksége van, beleértve a rostot, fehérjét, B1- és E-vitamint.
A zabpehely is tökéletes választás. Rostot, fehérjét és B6-vitamint is bőségesen tartalmaz. Ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető például a reggeli zabkása belőle.
A paradicsom sok A- és C-vitamint tartalmaz, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Salátátaként is fogyaszthatjuk, vagy szendvicsbe is tehetjük, sőt tésztaféléket is gazdagíthatunk vele.
A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek fogyasztása (legyen szó tésztáról vagy kenyérről) remek módja a rost és cink bevitelének, amelyekre szüksége van a szervezetnek.
(Forrás: Delish)
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.