Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Egészséges

12 étel, ami segíti a testet a szülés utáni regenerációban

A gyermekvállalás előtt és alatt mindenki gondosan figyel az étrendjére, a bevitt tápanyagokra, vitaminokra. Ám a szülés után is sokat segíthet, ha a megfelelő ételeket fogyasztjuk. Mutatjuk, melyek azok az alapanyagok, amik támogatják a regenerációt.

A szülést követő első hetek, hónapok egyszerre nehezek és gyönyörűek, hiszen az új családtag érkezése örömmel tölti el a friss szülőket, mégis merőben más kihívásokkal kell szembesülniük, mint azelőtt bármikor. A nők számára különösen megterhelő lehet ez az időszak, hiszen még a zökkenőmentes szülést követően is regenerálódnia kell a szervezetnek. A lehető legtöbb pihenés mellett a megfelelő ételek is segíthetik a gyógyulást. Összegyűjtöttünk 12 élelmiszert, amit az újdonsült anyukáknak érdemes fogyasztani.

Nem csak a várandósság alatt, a szülés után is sokat számít, milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetbe /Fotó: Shutterstock
Nem csak a várandósság alatt, a szülés után is sokat számít, milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetbe /Fotó: Shutterstock

1. Babfélék

A bab gyorsan és egyszerűen, és sokféleképpen elkészíthető alapanyag. A szülés utáni étrendben mindenképp érdemes helyet szorítani neki, mert magas a rost-, folsav-, fehérje- és cinktartala egyaránt. A rostok pedig kiemelten fontosak az emésztés könnyed működéséhez a szülést követően.

2. Marha- és baromfihús

A jó minőségű, magas fehérjetartalmú anyatejhez szükség van állati eredetű fehérjékre is. A marha- és a baromfihús bővelkedik proteinben, általuk biztosítható a napi szükséges bevitel.

3. Keresztesvirágú zöldségek

A keresztes virágú zöldségek, mint például a brokkoli, a kelbimbó és a karfiol magas C-vitamin-, rost- és folsavtartalmukkal segítik a szervezet regenerációját a szülés után.

A brokkoli és rokonai számos hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak /Fotó: Shutterstock
A brokkoli és rokonai számos hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak /Fotó: Shutterstock

4. Tejtermékek

A tejtermékek szinte kötelezőek. Remek fehérjeforrás, és rengeteg A-, B2-, B6-, B12-vitamint, kalciumot és cinket tartalmaznak. A szoptatáskor kiürülő ásávnyi anyagokat ilyen módon tudjuk pótolni.

5. Tojás

A tojás az egyik legtáplálóbb alapanyag. Szülés után a jódtartalma miatt is érdemes fogyasztani, ugyanis az anyatejjel bejutatott jóddal a gyermek növekedését és neurológiai fejlődését is elősegíthetjük.

6. Hal

A halak higanytartalma miatt a szoptató anyáknak legfeljebb heti két adag elfogyasztása ajánlott, ami lehet például tonhal, harcsa, lazacot vagy garnélarák. Ebben a mennyiségben nem károsak, sőt, kifejezetten egészségesek a szervezet számára.

7. Friss gyümölcs

Főleg a citrusfélék és az eper fogyasztása ajánlott. Ezek magas rost-, A- és C-vitamin-tartalommal rendelkeznek, így jót tesznek az emésztésnek, és elősegítik a sejtek regenerációját.

A natúr joghurt friss gyümölccsel ízletes nassolnivaló, ráadásul fontos vitaminokat juttatunk általa a szervezetünkbe /Fotó: Shutterstock
A natúr joghurt friss gyümölccsel ízletes nassolnivaló, ráadásul fontos vitaminokat juttatunk általa a szervezetünkbe /Fotó: Shutterstock

8. Leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek tele vannak A- és E-vitaminnal, sok rostot és folsavat tartalmaznak. Remek alapanyagok, amit adhatunk salátához, vagy tehetjük turmixba.

9. Diófélék

Az olajos magvak jolly joker alapanyagok, ha a szülés utáni időszakról van szó. Minden biztosítanak, amire a szervezetnek szüksége van, beleértve a rostot, fehérjét, B1- és E-vitamint.

10. Zabpehely

A zabpehely is tökéletes választás. Rostot, fehérjét és B6-vitamint is bőségesen tartalmaz. Ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető például a reggeli zabkása belőle.

A reggeli zabkása remek módja a napi rostbevitel növelésének /Fotó: Shutterstock
A reggeli zabkása remek módja a napi rostbevitel növelésének /Fotó: Shutterstock


11. Paradicsom

A paradicsom sok A- és C-vitamint tartalmaz, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Salátátaként is fogyaszthatjuk, vagy szendvicsbe is tehetjük, sőt tésztaféléket is gazdagíthatunk vele.

12. Teljes kiőrlésű alapanyagok

A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek fogyasztása (legyen szó tésztáról vagy kenyérről) remek módja a rost és cink bevitelének, amelyekre szüksége van a szervezetnek.

(Forrás: Delish)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.