Klasszikus grízgaluska leves
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Vadas marha
Klasszikus stíriai metélt
Epres blondie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus kuglóf
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Csupacsokis brownie
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Babgulyás
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egészséges

5 megkérdőjelezhetetlen érv a téli időszak szuperzöldsége, a lila káposzta mellett

A sült húsok kedvelt körete a párolt lila káposzta, ám nem csak ilyen formában ajánlott minél többet fogyasztani belőle a téli hónapokban. Eláruljuk, miért jó, ha rendszeresen szerepel az étlapodon ez a csodálatos színű zöldség.

Sok olyan élelmiszer van, amelyek nagyon egészségek, mégis keveset fogyasztunk belőlük. A lila káposzta sajnos ezek közé tartozik, pedig ha rendszeresen szerepelne az étrendünkben, jótékony hatásainak köszönhetően megerősödve vészelhetnénk át a vírusokkal teli téli hónapokat. Most elárulunk néhány érdekes információt a lila káposztáról, és megtudhatod azt is, miért lenne jó, ha egy héten többször is kerülne belőle a tányérodra vagy éppen a poharadba.

A káposztalé egészséges napindító lehet / Fotó: Shutterstock

A szegények eledele

Régen úgy tartották, hogy aki sokat fogyaszt belőle, sokáig fog élni – és mivel egy vitaminbomba, valószínűleg sok igazság van ebben az állításban. Hazánkban a 16. században terjedt el, de viszonylag sok időbe telt, míg felismerték, hogy mennyire gazdag értékes tápanyagokban és hogy milyen sokoldalúan lehet felhasználni. Feljegyzések szerint sok hajón kötelező ételnek számított, mert rájöttek, hogy a káposztafélék fogyasztásával elkerülhető a hajósokat fenyegető skorbut. 

Varázslatos szín

A lila káposzta (más néven vörös káposzta) jellegzetes színét az antocián nevű pigmentek adják. Az antociánok a flavonoidok csoportjába tartoznak, és számos növényben megtalálhatóak, például a vörös szőlőben, az áfonyában, és cseresznyében is. Az antociánok molekulái érzékenyek a környezetük pH-értékére, ami azt jelenti, hogy a káposzta színe változhat a talaj vagy az étel savasságának/lúgosságának függvényében. Savanyú közegben (citromlé, ecet hozzáadásával) a káposzta színe vöröses árnyalatot vesz fel, semleges közegben lila marad, lúgos közben pedig (szódabikarbónával érintkezve például) a színe kékessé válhat. 

A lila káposztát antocián tartalma teszi egészséges élelmiszerré. Ezek az anyagok ugyanis gyulladáscsökkentő és szabadgyök-semlegesítő hatásúak, így hozzájárulnak a sejtek védelméhez és a betegségek megelőzéséhez.

A lila káposzta színe arra is használható, hogy indikátorként megállapítsuk egy folyadék pH-értékét: ha a káposzta levét különböző anyagokhoz adjuk, színe a közeg kémhatásától függően változik.

Hogyan fogyasszuk a lila káposztát?

Elsősorban, mint majdnem minden zöldséget, nyersen kellene enni, salátákba keverve. De fermentálva is finom, így szendvicsekhez is tökéletes. Érdemes ilyenkor ezt fogyasztani, mint a drága és ízetlen paradicsomot vagy paprikát. Itthon leginkább párolva esszük, így azonban jelentősen veszít vitamintartalmából.

A pácolt káposzta vitamindúsabb csemege télen, mint a paprika vagy a paradicsom / Fotó: Shutterstock

Miért együnk sok-sok lila káposztát?

1. Tele van értékes tápanyagokkal

Felsorolni is nehéz – nézzük, melyek ezek! Többek között van benne bőségesen C-, B6- és K-vitamin, folsav, mangán, kalcium, kálium és magnézium. Magas a rosttartalma, a benne található antioxidánsok pedig megvédik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Így védi a szív- és érrendszer egészségét, segít elkerülni egyes daganatos betegségek kialakulását. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén előállításához, ami egy olyan fehérje, amelynek fontos szerepe van a bőr egészséges szerkezetének, rugalmasságának megőrzésében, de segítik a csontok egészségét és az izmok megfelelő működését is. 

2. Gyulladáscsökkentő hatású

Míg az akut gyulladások segítenek, hiszen elpusztítják a kórokozókat, addig a krónikus gyulladás megnöveli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Ilyen a rák, az ízületi gyulladás, a bélgyulladás például, de a szívbetegségek is ide tartoznak. 

3. Segíti megőrizni az emésztőrendszer egészségét

A lila káposzta gazdag bélbarát oldhatatlan rostokban, mely megkönnyítik a székletürítést. Oldható rostokat is tartalmaz, amelyekről a kutatók bebizonyították, hogy növelik a jótékony baktériumok számát a belekben. A lila káposzta rendszeres fogyasztása segít fenntartani az egészséges bélflórát, ami viszont szoros összefüggésben van az immunrendszerrel. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, akkor az immunrendszer sem tud megfelelően működni, és fogékonyabbá válhatunk a különböző fertőzésekre.

4. Szívvédő hatású

Ahogy már írtuk, a lila káposzta élénk színét a benne található antocianinok adják. Ezek a növényi pigmentek a flavonoidok családjába tartoznak. Számos kutatás igazolta, hogy az antocianint tartalmazó ételek fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, és a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.

5. Segíti a fogyást

Mivel a kalóriatartalma kevés, de rostokban gazdag, ideális azoknak, akik szeretnének megszabadulni néhány plusz kilótól. Segítségével hamarabb elérhető a jóllakottság érzése, és sokáig telít.

A Mindmegette legfinomabb párolt lila káposztája

Párolt lila káposzta / Fotó: Mindmegette

Hozzávalók:

  • 1 fej lila káposzta
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 db alma
  • 1 ek. libazsír
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • bors
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 db babérlevél
  • 0,5 db citrom
  • 1,5 dl vörösbor

Elkészítése:

  1. A párolt káposzta elkészítéséhez a káposztát vékonyan felcsíkozzuk vagy lereszeljük, a lila hagymát felkockázzuk, az almát meghámozzuk és cikkekre vágjuk.
  2. Egy lábasban felmelegítjük a zsírt, hozzáadjuk a cukrot és karamellizáljuk, majd hozzátesszük a lila hagymát, ha kicsit üveges lett, megsózzuk, és rászórjuk az aprított káposztát.
  3. Megborsozzuk, köménnyel és babérlevéllel ízesítjük. Hozzáadjuk a felszeletelt almát és a citrom kifacsart levét, végül felöntjük a vörösborral.
  4. Végül fedő alatt készre pároljuk kb. 40 perc alatt. Párolás közben időnként megkeverjük, illetve, ha elpárolog a folyadék, pótoljuk.

 

(Kiemelt kép: Shutterstock)

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.