Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Finomfőzelék
Zsemlegombóc
Epres blondie
Babgulyás
Rakott zöldbab darált hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Krémes spenótfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Csupacsokis brownie
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-csirkemell
Termékvisszahívást jelentett be az Auchan, ugyanis a boltban kapható egyik sajtféle Escherichia coli, azaz E.coli baktériummal fertőződhetett.

Az Auchanban kapható francia sajtkülönlegességben, a MORBIER PDO elnevezésű termékben Escherichia coli baktérium (E.coli) lehetséges jelenlétét mutatták ki – közölte az áruházlánc a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ha vettek a lenti adatokkal azonosítható termékből, akkor ne fogyasszák el azt, és vigyék vissza bármelyik Auchan áruházba, ahol a blokk nélkül is megtérítik a sajt vételárát.

E. coli baktérium lehetséges jelenléte miatt lekerült a polcokról a MORBIER PDO sajt /Fotó: Nébih
E. coli baktérium lehetséges jelenléte miatt lekerült a polcokról a MORBIER PDO sajt /Fotó: Nébih

Melyik termék érintett a visszahívásban?

  • Termék neve: MORBIER PDO sajt
  • Minőségmegőrzési idő: 2023.11.19.
  • Kiszerelés: változó
  • Forgalmazó: EUROSER DAIRY GROUP (Lengyelország)
  • Bejelentő: Auchan Magyarország Kft.

Mi az az Escherichia coli? Milyen betegséget okozhat?

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását.

A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

A shigatoxin-termelő Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap – olvasható a Nébih honlapján.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.