Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Körömpörkölt csülökkel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba
Dödölle - az eredeti recept
Zsemlegombóc
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Csupacsokis brownie
Dubarry-csirkemell
Mézes-mustáros csirkemell
Babgulyás
Finomfőzelék
Mivel nem okoz panaszokat, sokan nem is tudják, hogy változtatniuk kellene az életmódjukon. Pedig Magyarországon a felnőtt lakosság közel 60%-ának magas a koleszterinszintje – ami végzetes betegségek okozója lehet.

Érelzáródás, agyvérzés, szívinfarktus: ezek a megbetegedések mind-mind a koleszterin számlájára írhatók. Ez azonban csak félig igaz! A magas koleszterinszint nem feltétlenül veszélyes ugyanis a szívre és a keringési rendszerre, állítják a szakértők. Csak akkor okoz problémákat, ha más rizikófaktorok is társulnak hozzá, például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy dohányzás. Az esetek többségében sajnos ez a jellemző…
Tény azonban, hogy e nélkül a zsírhoz hasonlatos anyag nélkül – amelyet a test maga állít elő – semmi sem működne. A döntő többsége például szerkezeti elemként beépül a sejtfalba és a sejtszervecskék hártyáiba, tehát a koleszterin fontos építőköve a sejtek membránjainak.
Az emberi testben két formája fordul elő: létezik jó (HDL) és rossz (LDL) koleszterin. Optimális esetben az összkoleszterin értéke 200 mg/dl a vérben – ebből az LDL 130 alatt, a HDL pedig 45 fölött kell hogy legyen. Íme néhány tipp, hogy mit tegyünk, ha a koleszterinszintünk 200 fölé kúszik!

A mediterrán étrend csodája

Vizsgálatok igazolták: ha a napos déli országokban honos táplálkozási szokások szerint állítjuk össze az étrendünket, akár 10%-kal is csökkenthetjük a rossz koleszterin szintjét. Az ideális táplálékok közé tartoznak az olívaolaj, a fokhagyma, a zöldségfélék, a saláták és a gyümölcsök, valamint a kis mennyiségű vörösbor és a hal (hetente kétszer).

Ropogtassunk diót!

Már egy maréknyi (50 g) dió is csökkenti az LDL-szintet. A dió ugyanis gazdag omega-3 zsírsavban és fitoszterinben. Ezek a növényi anyagok korlátozzák a koleszterintermelést.

Hódít a kelet!

Az egyik legjobb növényi koleszterincsökkentő a ginkó. A dél-ázsiai páfrányfenyő hatóanyagai csökkentik a rossz koleszterin mennyiségét, és fokozzák a vérellátást. A tofuban vagy a szójatejben is megtalálható szója a többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően szabályozza a koleszterinszintet.

Mindennap egy alma

A benne található rostanyag, a pektin megköti a bélben a koleszterint is tartalmazó epesavat. Hatására a máj újabb adag koleszterint von el a vérből, így annak szintje csökken.

Többször keveset

A kiegyensúlyozott működéshez minőségi és nem mennyiségi táplálékra van szüksége a szervezetnek. Ezért inkább együnk naponta ötször-hatszor, de keveset. Így a testének jut ideje arra, hogy alaposan feldolgozza az élelmet, ez pedig serkenti az emésztést. A vérzsírszint is annál alacsonyabb lesz, minél több kisebb étkezést iktat be a napirendjébe.

Kevesebb húst

Az állati eredetű élelmiszerek koleszterinszintje különösen magas. Amennyire csak lehet, csökkentsük az állati eredetű zsírok fogyasztását! Sovány marhahúst vagy csirkét ehetünk, természetesen mértékkel.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.