Érelzáródás, agyvérzés, szívinfarktus: ezek a megbetegedések mind-mind a koleszterin számlájára írhatók. Ez azonban csak félig igaz! A magas koleszterinszint nem feltétlenül veszélyes ugyanis a szívre és a keringési rendszerre, állítják a szakértők. Csak akkor okoz problémákat, ha más rizikófaktorok is társulnak hozzá, például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy dohányzás. Az esetek többségében sajnos ez a jellemző…
Tény azonban, hogy e nélkül a zsírhoz hasonlatos anyag nélkül – amelyet a test maga állít elő – semmi sem működne. A döntő többsége például szerkezeti elemként beépül a sejtfalba és a sejtszervecskék hártyáiba, tehát a koleszterin fontos építőköve a sejtek membránjainak.
Az emberi testben két formája fordul elő: létezik jó (HDL) és rossz (LDL) koleszterin. Optimális esetben az összkoleszterin értéke 200 mg/dl a vérben – ebből az LDL 130 alatt, a HDL pedig 45 fölött kell hogy legyen. Íme néhány tipp, hogy mit tegyünk, ha a koleszterinszintünk 200 fölé kúszik!
Vizsgálatok igazolták: ha a napos déli országokban honos táplálkozási szokások szerint állítjuk össze az étrendünket, akár 10%-kal is csökkenthetjük a rossz koleszterin szintjét. Az ideális táplálékok közé tartoznak az olívaolaj, a fokhagyma, a zöldségfélék, a saláták és a gyümölcsök, valamint a kis mennyiségű vörösbor és a hal (hetente kétszer).
Már egy maréknyi (50 g) dió is csökkenti az LDL-szintet. A dió ugyanis gazdag omega-3 zsírsavban és fitoszterinben. Ezek a növényi anyagok korlátozzák a koleszterintermelést.
Az egyik legjobb növényi koleszterincsökkentő a ginkó. A dél-ázsiai páfrányfenyő hatóanyagai csökkentik a rossz koleszterin mennyiségét, és fokozzák a vérellátást. A tofuban vagy a szójatejben is megtalálható szója a többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően szabályozza a koleszterinszintet.
A benne található rostanyag, a pektin megköti a bélben a koleszterint is tartalmazó epesavat. Hatására a máj újabb adag koleszterint von el a vérből, így annak szintje csökken.
A kiegyensúlyozott működéshez minőségi és nem mennyiségi táplálékra van szüksége a szervezetnek. Ezért inkább együnk naponta ötször-hatszor, de keveset. Így a testének jut ideje arra, hogy alaposan feldolgozza az élelmet, ez pedig serkenti az emésztést. A vérzsírszint is annál alacsonyabb lesz, minél több kisebb étkezést iktat be a napirendjébe.
Az állati eredetű élelmiszerek koleszterinszintje különösen magas. Amennyire csak lehet, csökkentsük az állati eredetű zsírok fogyasztását! Sovány marhahúst vagy csirkét ehetünk, természetesen mértékkel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.