Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Számtalan népszerű elmélet kering a neten, és ezek egy része a reggelik elmaradhatatlan részével, a pirítóssal állnak kapcsolatban. Valóban karcsúbbak leszünk, ha a sima kenyér helyett a pirított verziót esszük? Jót tesz a pirítós az emésztésünknek? Tényleg alacsonyabb a glikémiás indexe? Itt van minden kérdésre a szakértő válasza!

A kenyér alapvető táplálék, és a boltokban kapható, előre felszeletelt vagy toast kenyerek a legnépszerűbbek, hiszen praktikusak és sokáig elállnak, így kíválóak szendvicshez, de finomak reggelire vagy vacsorára pirítósként is. A pirítóssal kapcsolatban sok hiedelem kering az interneten, melyek közül az egyik, hogy egészségesebb, mint a sima kenyérszelet, sőt vannak olyan cikkek, melyekben azt állítják, hogy fogyókúrás, hiszen a pirítás miatt alacsonyabb lesz a szelet kalóriatartalma. De vajon igazak ezek az állítások?

A pirított kenyér nem lesz kalóriaszegény, diétás étel /Fotó: Shutterstock
A pirított kenyér nem lesz kalóriaszegény, diétás étel /Fotó: Shutterstock

Valóban egészséges a pirítós?

Nos, bizonyos szempontból a pirítós jót tesz a szervezetünknek, pontosabban az emésztőrendszerünknek, de a pirított kenyérről terjedő hiedelmek egy része tévhit. Az egyik legelső és talán legfőbb tévhit, hogy a pirítós könnyebben beilleszthető a fogyókúrába, mint a sima fehér kenyérszelet, ugyanis alacsonyabb a kalóriatartalma. Ez azonban nem igaz. A pirítás során egy sor biokémiai folyamat lezajlik, a kenyér külseje aranybarna lesz, a szelet veszít a víztartalmából, így a súlyából is, de nem lesz a kenyérben kevesebb kalória – olvasható a YouLifeChoices cikkében idézett szakértőktől.

Nincs nagy különbség a pirítós és a sima kenyérszelet között

Habár máshogy néz ki, picit könnyebb is, és más az íze is, a pirítós és a sima kenyérszelet között mégsincs olyan nagy különbség. Ugyanaz a kenyérszelet magában és pirítva közel azonos tápértékkel rendelkezik, ugyanazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, és - sajnos - nem lesz attól fogyókúrás, hogy megpirítjuk. A pirítás során csak vizet, kalóriát nem veszít.

Számtalan tévhit kering a pirítósról /Fotó: Shutterstock
Számtalan tévhit kering a pirítósról /Fotó: Shutterstock

Akkor miért egészségesebb a pirítós?

A pirítás során végbemenő biokémiai reakciók hatására a pirítós könnyebben emészthetővé válik a pirítatlan kenyérszelethez képest. A szakértők között is vita van arról, hogy valóban kimutatható-e a különbség a pirítós és a sima kenyérszelet glikémiás indexe között, azaz valóban kevésbé emeli-e meg a pirítós a vércukorszintet, de úgy tűnik, annyira minimális a különbség, hogy nem nevezhető a cukorbetegek barátjának a pirítós kenyér sem.

Emésztési bántalmak, vagy például hasmenés esetében viszont segítségünkre lehet a pirítós.

A pirítós ne legyen égett, mert akár káros is lehet az egészségre /Fotó: Shutterstock
A pirítós ne legyen égett, mert akár káros is lehet az egészségre /Fotó: Shutterstock

Így lesz a legjobb a pirítós

A legtöbben a sima fehér kenyeret pirítják meg, a dietetikusok szerint azonban jobb választás lehet a teljes kiőrlésű, vagy valamilyen magokat, csírákat tartalmazó kenyér, ugyanis azoknak magasabb a rosttartalma, így jobban támogatják az emésztést is. A pirítás során nagyon érdemes odafigyelni arra, hogy ne égessük meg, azaz ne süssük szénné a kenyeret, ugyanis a szénhidrátok és aminosavak reakciója során létrejövő új vegyület, az akrilamid összefüggésben állhat bizonyos rákos megbetegedések kialakulásával – írja a Kalóriabázis.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.