Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Előétel

Vendégváró kenceficék

A vendégeskedés lényege az együttlét, a jó hangulat, a nagy beszélgetés, társasozás - finom ételek és italok mellett. Mindezt persze nehezíti, ha a házigazdának szaladgálnia kell a konyhába sütni, ellenőrizni, megfordítani, meglocsolni, tálalni, aggódni, miközben a jóból kimarad.

A különféle kencékkel jó előre elkészülhetünk, ráadásul egyszerűek, elronthatatlanok és nagy részük pillanatok alatt összeállítható.

Körözött

A legklasszikusabb kencénk a juhtúróból vagy túróból, esetleg a kettő keverékéből készülő körözött, amit leggyakrabban tejföllel, pici mustárral, pirospaprikával keverünk krémesre. Van, aki aprított hagymát vagy snidlinget tesz bele, más főtt tojással vagy finomra vágott kapribogyóval is gazdagítja.

Tonhalkrém

A halkonzerv sokszor életmentő egy gyors fogáshoz, de remek krémek is készülhetnek belőle. Leszűrve, villával összetördelve, ízlés szerint vajjal vagy majonézzel és tejföllel kikeverve, citrommal, kapribogyóval gazdagítva 5 perc alatt megvan. Ugyanígy szardíniából is keverhetünk jó kis kencét.

A tonhalkrémet készíthetjük darabosabban és selymesebben is, mindig nagy sikere van
A tonhalkrémet készíthetjük darabosabban és selymesebben is, mindig nagy sikere van
Avokádókrém

A guacamole néven is ismert mártogatós világszerte kedvelt. Amilyen finom, ugyanolyan egyszerű az elkészítése: az érett avokádó húsát a héjból kikaparjuk, kis citromlével, sóval, borssal pépesítjük, és már kész is az avokádókrém. Természetesen tovább fűszerezhetjük fokhagymával, esetleg pici mustárral, van, aki krémesíti-gazdagítja tejföllel vagy majonézzel, más egészen apróra vágott paradicsomot is ad hozzá. De készíthetünk vadabb változatot is, például egy kevés wasabi hozzáadásával.

Hummusz

A csicseriborsókrém is sokak által kedvelt kence. A leggyorsabb, ha főtt csicseriborsóval dolgozunk, így nem kell áztatni és hosszan főzni az alapanyagot, hanem egyszerűen csak leszűrni, szezámkrémmel, olívaolajjal és fűszerekkel robotgéppel pépesíteni. A humusz nagyon sokféle módon ízesíthető, leggyakrabban római kömény és kevés citromlé kerül bele, de készíthetjük mentával, chilivel vagy wasabival is.

A hummuszhoz pita illik, de kenyérrel, tortillával is nagyon finom
A hummuszhoz pita illik, de kenyérrel, tortillával is nagyon finom
Tojáskrém

No, ez már időigényesebb, mert meg kell várni, míg a tojások keményre főnek. :) Ezután megpucoljuk a tojásokat, majd vajjal vagy zsírral összetörjük, kevés mustárral, aprított hagymával, sóval, borssal ízesítjük. Ez is készülhet majonézesen, esetleg krémesíthetjük tejföllel, és máris kész a tojáskrém, vagy ahogy másképp nevezik: a zsidó tojás vagy lengyel tojás.

A tojáskrémnek nem lehet ellenállni, akár lágyan, akár fűszeresebben készítjük
A tojáskrémnek nem lehet ellenállni, akár lágyan, akár fűszeresebben készítjük
Pástétomok

A májból vagy húsból készülő pástétomok lehetnek nagyon egyszerűek vagy egészen bonyolultak is akár, a kiadós csirkemájtól az aranyárban mért libamájig is széles a választék az alapanyagokat illetően. Ha maradék sült húsból dolgozunk, akkor a dolgunk egyszerű: csak ledaráljuk, a pecsenyezsírral és ízlés szerinti fűszerekkel összedolgozzuk a húspépet, esetleg tojással gazdagíthatjuk. Ha májkrémet készítünk, akkor kevés hagymán megpirítjuk a megtisztított májat, majd ezután pépesítjük és fűszerezzük ízlésünk szerint. A májpástétomhoz jól illik valamilyen nemes alkohol: egy kis portói vagy tokaji nem fogja elrontani.

Májkrémek a legnépszerűbb pástétomok, de maradék sült húsból is nagyon finom kence készülhet
Májkrémek a legnépszerűbb pástétomok, de maradék sült húsból is nagyon finom kence készülhet
Tatár

A nyers bélszínből készülő tatárbifsztek megosztó étel: van, aki idegenkedik a nyers hústól, mások pedig az egyik legfinomabb ételnek tartják. Iskolája válogatja, hogy a húst nagyon aprra vágják, elkaparják vagy darálják, és hogy pontosan mi kerül húskrémbe, kóstolgatással érdemes beállítani a fűszerek arányát. A hús mellett egyre népszerűbb a lazactatár is: ez füstölt lazacból készül, a darált vagy finomra vágott halhúshoz van, aki mascarponét és snidlinget rak, más csupán kis citromlevet és kaprot, de készülhet krémsajttal lazítva is. Érdemes kipróbálni!

A tatárbifsztek finomra vágott uborkával, kapribogyóval tovább ízesíthető
A tatárbifsztek finomra vágott uborkával, kapribogyóval tovább ízesíthető
Zöldséges kencék

Különféle zöldségekből is remek krémek készülhetnek, jó alternatíva lehez ez vegetáriánus vendégeinknek, de a tapasztalat szerint a húsevők sem utasítják el mondjuk a padlizsánkrémet. De szinte bármilyen zöldségből készülhet egyszerű és gyors kence: a kiválasztott zöldséget puhára főzzük, leszűrjük, majd tejföllel és krémsajttal vagy mascarponével pépesítjük, és ízlés szerint fűszerezzük. Készülhet így karfiolkrém, zöldborsókrém, céklakrém, de a cukkinikrém vagy a gombakrém sem rossz választás. A zöldségkrémeket izgalmasabbá tehetjük, ha aprított diót vagy mogyorót teszünk bele, esetleg pirított szezámmagot.

A padlizsánkrém mellett süt vagy főtt zöldségből is bátran készíthetünk finom szendvicskrémeket
A padlizsánkrém mellett süt vagy főtt zöldségből is bátran készíthetünk finom szendvicskrémeket
Sajtkrémek

Ez az, amit nem lehet megunni... És elrontani sem! A legkedveltebb a fokhagymával, kis őrölt borssal kikevert krémsajt, de készíthetünk mediterrán változatot aprított aszalt paradicsommal, kapribogyóval, de kikeverhetünk mascarponét villával összetört rokforttal és aprított dióval, tejföllel lazítva isteni és gyors krémet kapunk. Sokan kísérleteznek az legendás francia sajtkrém, a Boursin reprodukálásával is: ez a könnyű állagú, fokhagymás kence minden partin a kedvenc.

Krémsajt, sajtkrém, tejföl, mascarpone, reszelt vagy morzsolt keményebb sajtok és fűszerek keveréke a kedvenc szendvicskrém - ízlés szerint variálható
Krémsajt, sajtkrém, tejföl, mascarpone, reszelt vagy morzsolt keményebb sajtok és fűszerek keveréke a kedvenc szendvicskrém - ízlés szerint variálható
Mire kenjük?

Ha kencés vendégséget rendezünk, érdemes a többféle krém mellé többféle kenyérfélét választani. Érdemes rozskenyeret, bagettet venni, de mutatós és változatos ilyenkor a cikkekre vágott pita vagy tortilla is, sőt a ropogós svéd kenyérlapok is kedveltek. Emellett jól illenek különféle hasábokra vágott zöldségek is a kencékhez: a színes kígyóuborka, sörretek, szárzeller, kaliforniai paprika és sárgarépa nem csak mutatós, de nagyon finom kiegészítők a kis szendvicsek mellé.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.