Sokan még csak nem is gondolják, hogy óriási hibát követnek el akkor, amikor műanyag fóliába csomagolják, vagy lereszelve veszik, illetve tárolják ezt a csodás tejterméket. Ilyenkor ugyanis nem csak az íze, de az állaga is megváltozik, így köze nem lesz ahhoz a sajthoz, amit még korábban frissen elhoztál a boltból. Íme, 10 sajtot érintő gyakori hiba, amit ezentúl jobb, ha elkerülsz.
El sem tudod képzelni, mennyi mindent veszítesz azzal, ha a hűtőből kivéve azonnal enni kezded. A hideg ugyanis elnyomja a sajt ízét és textúráját, így közel sem lesz olyan az élmény, mint amilyen lehetne. A lágyabb sajtoknál, mint például a camambert, érdemes legalább 20 percet, míg a keményebb fajtáknál 40 percet várni, miután kivetted a hűtőből. Elég csak egyszer kipróbálnod ezt a taktikát, az eredmény azonnal érezhető lesz.
Arra figyelj, hogy mindig csak annyit vásárolj, amennyire szükséged van. Inkább gyakrabban, mint nagyobb mennyiségben szerezd be kedvenc sajtod. Hogy miért? Mert amint felvágod, azonnal veszíteni kezd az ízéből, minősége pedig rohamosan romlani kezd.
Ha egy-két nappal a vásárlás után kedvenc sajtod egy nyálkás, kellemetlen szagú katasztrófává változik, arról csakis te tehetsz. Hogy miért? Mert valamilyen műanyag fóliában tároltad. Mint a legtöbb fermentált élelmiszernek, neki is szüksége van oxigénre, amiből persze nem sokat kap, ha folpackba csavarva pakolod a hűtőbe. Inkább zsírpapírba, esetleg sajtpapírba csomagolod lazán, majd tedd egy műanyag zacskóba. Így kedvenc sajtod ízét és frissességét is sokkal tovább megőrizheted.
A reszelt sajt vásárlása egyáltalán nem jó megoldás, ha egy kevés plusz munkától akarod megkímélni magad. Az ilyen termékeket ugyanis a legtöbb esetben tartósítószerekkel kezelik, felhasználásnál pedig könnyen megváltozhat a textúrája. Ha jót akarsz, inkább magadnak reszeld le.
Ha ugyanazzal a késsel vágsz fel különböző sajtokat, akkor átveszik egymás ízét. Ezzel az akcióval pedig jellegzetes karakterüket vághatjuk haza.
Igaz, hogy egy jó sajt számos más étel ízét képes feldobni. Ám ha csak így fogyasztod, soha nem fogod megtudni, hogy milyen íze lehet magában. Ha teheted, mindig kóstold meg körítés nélkül is ezt a kiváló tejterméket.
Inkább vékony szeletekre, mint kockákra vágd a sajtot, a helyes irányt pedig a forma adja meg. Hogy miért szeletekre? Mert a nagyobb felület több ízt hordoz.
A sajt kérge abban az esetben ehető, ha nem viasszal, vagy ruhába göngyölt változatról beszélünk. Igazán izgalmas ízeket tartogat, szóval ha eddig ódzkodtál tőle most itt az ideje, hogy megkóstold. A kemény sajtok ugyan kivételt képezhetnek, ám azok kérge is kiválóan hasznosítható levesben is.
Hatalmas hibát követsz el akkor, ha lefagyasztod a sajtot. A bennük lévő víz ugyanis jégkristályokká változik, ami alapjában borítja fel fehérjeszerkezetüket. A keményebb sajtok jobban bírják a strapát ezen a területen, ám arra készülj fel, hogy a fagyasztás ezekre a tejtermékekre is hatással lesz. Ha mégis elkerülhetetlen ez a lépés, akkor csomagold szorosan papírba, aztán műanyag zacskóba, majd alufóliába. Így nem veszi át a hűtő szagát.
Számtalan sajt laktózmentesnek tekinthető, ugyanis a gyártás során a tejcukor tejsavvá alakul. Minél korosabb egy sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz (cheddar, gouda, vagy parmezán).
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.