Készítsd el a saját ízlésed szerint ecetesen, tormával, majonézzel, zöldségesen, narancsosan – akár minden alkalommal másként!
Az oroszok, ukránok, litvánok és lengyelek nemzeti ételének tekintett borscstól a krémlevesig rengeteg változatot kipróbálhatsz.
Új ízzel gazdagítja és színesíti a menüt a céklás krumplinudli. 4 adaghoz főzz puhára fedő alatt 30 dkg hámozatlan céklát 60 perc alatt kb. 1 l sós vízben, egy másik edényben pedig 60 dkg hámozva feldarabolt nem szétfövő burgonyát 30 perc alatt annyi sós vízben, amennyi ellepi. A hideg vízzel leöblített, meghámozott céklát darabold durvára, és pépesítsd botmixerrel. A forrón áttört burgonyát fakanál segítségével azonnal dolgozd össze 6 dkg liszttel, 7 dkg étkezési keményítővel, 1 db tojássárgájával, 1/2 tk őrölt szerecsendióval és némi sóval, majd gyúrd bele a céklapépet. Lisztezett felületen sodord a masszát 2 cm vastag hengerekké, vagdald 3 cm-es darabokra, és formázz belőlük gnocchikat. Serpenyőben habosíts fel 15 dkg vajat közepes tűzön. Adj hozzá 3 dkg darált mákot, kevergesd 1 percig, majd forgasd bele a bő sós vízben kifőzött gnocchikat. Tálald forrón, 5 dkg parmezánforgáccsal megszórva.
Látványos hatást érsz el, ha a metéltet, a raviolit, a tortellinit vagy a többi otthon gyúrt tésztát megfested egy kevés céklalével.
A meghámozott céklát vágd vékony csíkokra, forgasd meg étkezési keményítőben, és süsd ki olajban köretnek, húsok mellé.
Húspogácsa helyett dolgozz össze 25 dkg durvára reszelt főtt céklát 1 fej apróra kockázott hagymával, 1 gerezd finomra vágott fokhagymával, 1 ek kakukkfűvel, 2 db tojással és 6 dkg zabpehellyel. Morzsolj bele 6 dkg feta sajtot, ízesítsd sóval, borssal, majd pihentesd letakarva, hogy az ízek összeérjenek. Nedves kézzel formázz a masszából 4 db lapos lepényt, és süsd meg 3 ek olajon lassú, legfeljebb közepes tűzön oldalanként 3 perc alatt.
30 dkg meghámozott és kb. 3 cm-es kockákra vágott céklát keverj össze 2 ek olajjal, oszlasd el sütőpapírral leterített tepsiben, és süsd puhára a 220 fokra előmelegített sütő középső részében 20-25 perc alatt. Miután kihűlt, turmixold össze 1 doboz (400 g) hideg vízzel leöblített, lecsepegtetett csicseriborsóval, 2 gerezd finomra vágott fokhagymával, 1/2 tk őrölt római köménnyel, 8 ek citromlével, 1 dl jéghideg vízzel és 4 ek olajjal. Végül ízesítsd sóval, borssal szükség szerint. Kend a humuszt pirítósra vagy tunkolj bele sós rágcsákat.
A fordított almatorta pikáns változatához alma helyett főtt céklát szeletelj fel. Kerek sütőtálban hevíts fel 2 ek mézet némi olívaolajjal elkeverve, majd pirítsd meg rajta a céklát. Takard le készen vásárolt friss omlós tésztával, és süsd aranyszínűre 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt. Tálaláskor morzsolj rá feta sajtot!
Keverj össze 4 dkg lehűtött olvasztott vajat, 10 dkg reszelt étcsokoládét, 20 dkg őrölt mandulát, 2 dkg lisztet, 2 dkg kakaóport, 1 tk sütőport és egy nagy csipet sót. Verj kemény habot 4 db szétválasztott tojás fehérjéből és 4 dkg kristálycukorból. A sárgájákat keverd ki 4 dkg kristálycukorral és 3 ek friss presszókávéval. Adj hozzá 28 dkg meghámozott, finomra reszelt nyers céklát, váltogatva forgasd bele a habot és a lisztes keveréket, majd töltsd a masszát kikent, liszttel megszórt 25 cm hosszú formába, és süsd a 180 fokra előmelegített sütő középső részében 55-60 percig. Tűpróba után vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni a formában 10 percig, mielőtt kiborítod.
Sütemények és torták bevonásához 15 dkg porcukrot keverj ki 5 dkg nyersen lereszelt cékla kinyomott levével és 2,5 ek citromlével.
Keverj simára 15 dkg natúr krémsajtot 5 dkg porcukorral és 2 ek pépesített főtt céklával. Kend tortalapra tölteléknek vagy kanalazd habzsákba és használd torta, muffin vagy más sütik díszítéséhez.
4 pohár italhoz darabolj durvára 40 dkg meghámozott céklát és 25 dkg megtisztított sárgarépát, majd nyerd ki a levüket, és keverd össze 3-3 ek agávésziruppal, valamint citromlével. Oszd el a poharakban, és hígítsd szódavízzel.
2 pohár italhoz vágj négyfelé 2 db főtt céklát, továbbá darabolj fel 1/2 db megtisztított ananászt és 1 db meghámozott almát. Tedd mindet turmixgépbe egy hüvelyknyi darab finomra reszelt gyömbérrel együtt, adj hozzá 2 dl vizet, és pürésítsd kb. 2 percig.
Induljon egészségesen a nap! Turmixolj össze 1 db meghámozott céklát 5 szem datolyával, 5 ek mézzel és pár csepp citromlével. Forgass hozzá kb. 20 dkg zabpelyhet, majd oszlasd el sütőpapírral kibélelt tepsiben. Süsd 170 fokos sütőben 30 percig, és közben többször forgasd át. Miután kihűlt, töltsd csavaros vagy csatos befőttesüvegbe. Két héten belül fogyaszd el! Céklás smoothie-ra vagy tejbe szórhatod.
Gyalulj le vagy szeletelj nagyon vékonyra 2 db meghámozott céklagumót. Dobd 10 dkg cukorból és 1,2 dl vízből főzött szirupba, forrald fel, majd húzd félre, és hagyd állni lefedve 3 percig. Ezután szedd ki, és szárítsd le két réteg konyhai papírtörlő között. Teríts sütőpapírt egy tepsibe, és ecseteld be vékonyan olajjal. Fektesd rá egymás mellé a céklaszeleteket, majd simíts rájuk egy olajjal vékonyan megkent sütőpapírt. (Az olajos fele kerüljön a céklára.) Hagyd száradni a chipseket a 100 fokos sütő középső részében kb. 90 percig. Közben reszeld le 1 db biolime héját, és keverd össze 2 ek tengeri sóval. Végül még melegen szórd meg vele a chipseket. Kínáld 2 dl tejfölből, 2 ek csípős wasabi krémből és 1 spricc citromléből kevert, sóval és cukorral ízesített mártogatóssal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.