A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Érdekességek

5 érdekes tény, amit a sóról tudni érdemes

Minden nap használjuk, de egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit és milyet fogyasztunk belőle. Ismerjük meg a sót egy kicsit közelebbről!

Mennyiségi kérdések

Az emberi szervezetnek szüksége van sóra, hiszen ez szabályozza a folyadékháztartást és hozzájárul az idegi impulzusok megfelelő működéséhez. Az ajánlott napi mennyiség egyénenként változó, de átlagosan a maximum 5-7 gramm. Erre érdemes figyelni, mert a túl sok só károson hat a testre, felborítja az ionegyensúlyt és hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához is.

A só és az ízek

A só az ételek ízesítése szempontjából is kiemelten fontos, hiszen egyszerre kiegyensúlyozza, vagy felerősíti az ízeket. Egy egyszerű, unalmas ételt is feldobhatunk egy kis sóval. A legtöbb fogás esetében igaz, hogy az elkészítés során folyamatosan adagolt, csipetnyi só kiegyensúlyozottabb ízeket eredményez, mint az asztalnál használt nagyobb mennyiség. Így jó, ha már főzés közben odafigyelünk a sózásra.

A só fajtái

Többféle fogyasztásra alkalmas sóféle is létezik. Tekintsük át a legismertebbeket, mert nem mindegy, milyet választunk.

A normál konyhasó finomított. Ez azt jelenti, hogy keresztülmegy egy olyan tisztítási folyamaton, amely mélyen beleavatkozik anyagi szerkezetébe. Az ennek során kialakult nátrium- kloridot nemritkán még fehérítik is, hogy hófehér legyen. Mesterséges anyagokat is tartalmaz.

A kősó ezzel szemben megőrizte természetes formáját. Esetében finomítatlan, tisztítatlan sóról van szó, amelyet a föld mélyéből nyernek ki. Ez az életenergiában gazdag ősi só még tartalmaz bizonyos mennyiségű (általában 3-4 százaléknyi) ásványi anyagot, így például magnéziumot, illetve számos nyomelemet, például jódot. A tapasztalatok szerint ezt a természetes jódot a szervezet sokkal jobban hasznosítja, mint mesterségesen a sóhoz adagolt változatát.

A tengeri sóban rengeteg ásványi anyagok található. A napjainkban felhasznált étkezési só egyharmada a tengerből és egyéb sós vizekből származik. Hagyományos módon a sószárítókból nyerik ki, ahol a napon száradó sónak magas marad a nedvességtartalma. Ha ezek után nem szárítják utána mesterségesen, akkor természetes termék marad. Ehhez biotermékboltokban jutunk hozzá. Ha azonban ipari módon, a tengervízből kivonva állítják elő, akkor hozzáadott anyagokat is tartalmaz.

A Himalája-só is nagyon elterjedt. A világ legnagyobb sóbányája, Salt Range Pakisztánban, a Himalája lábánál található, itt még ma is ugyanúgy kézzel fejtik ki és dolgozzák fel a sót, mint a középkorban. De csak a kifejtett só 10 százaléka olyan jó minőségű, hogy étkezési célokra lehessen használni. A kitermelést követően gondosan, kézzel válogatják, a sótömböket megmossák, a napon megszárítják, majd különféle durvaságúra morzsolják. Az így keletkezett só teljesen természetes, ásványi anyagokban gazdag, és semmiféle segédanyagot nem tartalmaz. A homokkal, agyaggal enyhén szennyezett, másod- és harmadosztályú sóból többek között tealámpásokat és sólámpákat készítenek, amelyek a világ minden pontjára eljutnak.

A só, mint monopólium

A só nemcsak az élettani hatása miatt volt fontos az elmúlt évezredekben, hanem azért is, mert az elődeink hűtő híján sóval tartósították az ételeket. Gazdaságilag is jelentős szerep jutott a sónak, több országban monopóliumot jegyeztek be rá. Magyarországon a parajdi és a máramarosi sóbányák királyi fennhatóság alatt álltak, a kitermelt sót a folyókon szállították az ország belsejébe.

Hasznos vagy káros?

Napjainkban rengeteg vita folyik arról, hogy a só vajon hasznos, vagy káros a szervezetünk számára. Egyesek fehéraranynak, míg mások a cukorhoz hasonlóan inkább méregnek titulálják. A fentiek tükrében itt is a mértékletességen lehet a hangsúly, ha odafigyelünk, hogy ne vigyük túlzásba a sózást és igyekszünk hanyagolni a gyorséttermi illetve a készételeket, amik az ízfokozás miatt jóval több sót tartalmaznak a kelleténél, akkor a só jó barátunk lehet.

KISOKOS A FŰSZEREKRŐL: MIKOR MELYIKET TEGYÜK AZ ÉTELBE? >>>

5 TÉVHIT A DIÉTÁZÁSRÓL, AMI VALÓJÁBAN HIZLAL >>>

A TÚL STERIL SEM JÓ - ÍGY HASZNÁLD HELYESEN A KÉZFERTŐTLENÍTŐKET! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.