Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A kék áfonya nemcsak az íze miatt rendkívül népszerű, hanem a beltartalmi értékei is kiemelkedőek. Ez az erdei gyümölcs ugyanis rendkívül kedvező hatással van az egészségünkre.

Finn kutatók szerint azonban, a jövőben megváltozhat a bogyók beltartalma, eltarthatósága, valamint az íze is. Ez azzal magyarázható, hogy a klímaváltozás, valamint az erdőgazdálkodás is jelentős hatással van a kék áfonyával szimbiózisban élő mikrobákra.

A klímaváltozás az áfonya ízére is nagy hatással lesz  / Fotó: Shutterstock
A klímaváltozás az áfonya ízére is nagy hatással lesz / Fotó: Shutterstock

Számos dolog befolyásolja azt, hogy milyen összetételű és mennyiségű mikroba közösség alakul ki az áfonyában. A kutatás során kizárólag az endofita, azaz a bogyókban belül élő gombákra összpontosítottak. Emellett azt is vizsgálták, hogy hogyan hatnak az éghajlati régiók, az időjárási viszonyok, az erdei vegetáció, valamint a talaj tulajdonságai az áfonyában lévő endofita közösségekre – írja az Agroinform.
Az eredmények alapján a szakemberek megállapították, hogy mivel az előbb említett tényezők szoros kölcsönhatásban vannak egymással, ezért ez az áfonyában is jelentős változást idézhet elő.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.