Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A kék áfonya nemcsak az íze miatt rendkívül népszerű, hanem a beltartalmi értékei is kiemelkedőek. Ez az erdei gyümölcs ugyanis rendkívül kedvező hatással van az egészségünkre.

Finn kutatók szerint azonban, a jövőben megváltozhat a bogyók beltartalma, eltarthatósága, valamint az íze is. Ez azzal magyarázható, hogy a klímaváltozás, valamint az erdőgazdálkodás is jelentős hatással van a kék áfonyával szimbiózisban élő mikrobákra.

A klímaváltozás az áfonya ízére is nagy hatással lesz  / Fotó: Shutterstock
A klímaváltozás az áfonya ízére is nagy hatással lesz / Fotó: Shutterstock

Számos dolog befolyásolja azt, hogy milyen összetételű és mennyiségű mikroba közösség alakul ki az áfonyában. A kutatás során kizárólag az endofita, azaz a bogyókban belül élő gombákra összpontosítottak. Emellett azt is vizsgálták, hogy hogyan hatnak az éghajlati régiók, az időjárási viszonyok, az erdei vegetáció, valamint a talaj tulajdonságai az áfonyában lévő endofita közösségekre – írja az Agroinform.
Az eredmények alapján a szakemberek megállapították, hogy mivel az előbb említett tényezők szoros kölcsönhatásban vannak egymással, ezért ez az áfonyában is jelentős változást idézhet elő.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.