Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A kék áfonya nemcsak az íze miatt rendkívül népszerű, hanem a beltartalmi értékei is kiemelkedőek. Ez az erdei gyümölcs ugyanis rendkívül kedvező hatással van az egészségünkre.

Finn kutatók szerint azonban, a jövőben megváltozhat a bogyók beltartalma, eltarthatósága, valamint az íze is. Ez azzal magyarázható, hogy a klímaváltozás, valamint az erdőgazdálkodás is jelentős hatással van a kék áfonyával szimbiózisban élő mikrobákra.

A klímaváltozás az áfonya ízére is nagy hatással lesz  / Fotó: Shutterstock
A klímaváltozás az áfonya ízére is nagy hatással lesz / Fotó: Shutterstock

Számos dolog befolyásolja azt, hogy milyen összetételű és mennyiségű mikroba közösség alakul ki az áfonyában. A kutatás során kizárólag az endofita, azaz a bogyókban belül élő gombákra összpontosítottak. Emellett azt is vizsgálták, hogy hogyan hatnak az éghajlati régiók, az időjárási viszonyok, az erdei vegetáció, valamint a talaj tulajdonságai az áfonyában lévő endofita közösségekre – írja az Agroinform.
Az eredmények alapján a szakemberek megállapították, hogy mivel az előbb említett tényezők szoros kölcsönhatásban vannak egymással, ezért ez az áfonyában is jelentős változást idézhet elő.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.