Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Érdekességek

Betiltják a laborhúst, vége a mesterséges élelmiszereknek

Minél többen élnek a Földön, annál égetőbbé válik az élelmezés kérdése. Egyesek abban látják a megoldást, hogy mérsékeljük a húsfogyasztást, mások szerint végleg el kellene távolítani az állati eredetű fehérjéket a tányérról, egy másik módszer követői pedig laboratóriumi körülmények között állítanák elő az élelmiszereket.

A laborhús vagy tenyésztett hús nem teljesen mesterséges, ugyanis az előállításához élő őssejtekre van szükség. A szükséges izomdarabot az élő állatokból biopsziával nyerik ki, amelyet laboratóriumi körülmények között, tápanyagban gazdag táptalajon felszaporítanak. Az eljáráshoz jellemzően használt táptalaj a magzati szarvasmarhaszérum, melyet a vemhes tehenek levágása után a magzatból nyernek ki. A szaporításhoz hormonokra, növekedést serkentő vegyületekre is szükség van, ám előbbiek alkalmazása hosszú idő óta tiltott az Európai Unióban – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A laborhús vagy tenyésztett hús nem teljesen mesterséges /Fotó: Shutterstock
A laborhús vagy tenyésztett hús nem teljesen mesterséges /Fotó: Shutterstock

A tenyésztett hús nagyjából tíz éve forog a köztudatban, ám még nem sikerült áttörő eredményt felmutatni, sőt most egy olyan törvényjavaslat került az olasz parlament elé, mely tovább nehezítheti a laborhús elfogadottságát. Olaszországban ugyanis betilthatják a laboratóriumban termesztett élelmiszerek, valamint takarmányok előállítását és felhasználását – tudatta a hírt az Euronews.

Az olasz mezőgazdasági miniszer szerint a céljuk az ország agrár-élelmiszeripari örökségének védelme. Ha a parlament elfogadja a törvényjavaslatot, akkor az olasz ipar nem állíthat elő élelmiszert vagy takarmányt gerinces állatok sejtkultúráiból vagy szöveteiből.

– A laboratóriumi termékek véleményünk szerint nem garantálják a minőséget, a jólétet és a kultúránk, hagyományaink védelmét – mondta Francesco Lollobrigida, Olaszország mezőgazdasági minisztere. A kormányzat megfogadta, hogy megvédi az olasz élelmiszeripart a károsnak ítélt technológiai újításoktól és a mezőgazdasági minisztériumot átnevezték Mezőgazdasági és Élelmiszer-szuveneritási Minisztériummá.

A törvényjavaslat szerint, aki vét a szabályok ellen, az akár 60 ezer euróig terjedő bírsággal is sújtható, három évre is elveszítheti a közfinanszírozáshoz való jogát és végső esetben bezárhatják azt a gyárat, ahol a szabálysértés megtörtént.

Az ország agrár-élelmiszeripari örökségének védelme a cél /Fotó: Shutterstock
Az ország agrár-élelmiszeripari örökségének védelme a cél /Fotó: Shutterstock

Nem ez az első törvény ebben a témában, ugyanis nemrég több kormányrendelet is született Olaszországban, melyek megtiltják a rovarokból, például a tücskökből és sáskákból készült liszt használatát a pizzában vagy a tésztában. Habár korábban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azt közölte, hogy a sejtalapú mezőgazdaság, így a tenyésztett hús „ígéretes és innovatív megoldásnak tekinthető az egészséges és környezetbarát élelmiszerek terén", az olaszok döntő többsége ellenzi a laborélelmiszereket.

A laborhús betiltásáról szóló törvényjavaslattal nem mindenki ért egyet, egyesek szerint ezzel alapjaiban korlátoznák Olaszország tudományos és gazdasági fejlődési lehetőségeit, az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítéseket. A laboratóriumi körülmények között tenyésztett hús vagy fehérje ugyanis jó alternatíva lehet az intenzív állattenyésztés és vágás mellett.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.