Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Érdekességek

Sáska és lisztbogár az étlapon – egyre több rovarfehérjét ehetünk

Rántott sáska, esetleg tücsöksaláta? Természetesen nem erről van szó, amikor a rovarfehérjék térhódításáról beszélünk az élelmiszeriparban. Nézzük, mit tudhatunk a témáról!

Ha nem vagy kísérletező kedvű, akkor is nagy eséllyel fogsz olyan – főleg hüvelyesekből készült, illetve tészta-alapú – ételt kóstolni, amelyben az összetevők között rovarok is szerepelnek. A rovarok ugyanis nagyon jó fehérjeforrások, és bár Európában nincs olyan mértékű fehérjehiány, ami indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását, mégis egyre több cég jelenik meg a piacon, akik nem csak takarmány célra tenyésztik a rovarokat.

Egyre több rovarfehérjét fogyasztunk? / Fotó: Shutterstock
Egyre több rovarfehérjét fogyasztunk? / Fotó: Shutterstock

Rovarfogyasztás, mint alternatíva

A rovarfogyasztást sokan úgy értelmezik, hogy önálló fogásként kerülnek a tányérunkra ezek az apró kis élőlények, és természetesen akadnak, akik rendszeresen esznek ilyesmit, de sokkal inkább arról van szó, hogy az általunk elfogyasztott csirke vagy sertés fog rovarfehérjét enni mondjuk szója helyett, illetve hogy rovarok vagy azok részei szerepelnek majd összetevőként egyre több élelmiszerben más fehérjeforrások helyett.

A rovarok, mint új élelmiszerek

A rovarok, vagy azok részeinek felhasználásával készített élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az (EU) 2015/2283 rendelet 3. cikk (2) bekezdésének V. pontja szerint az étkezési célra szánt rovarok és azokból készült élelmiszerek egyaránt az új élelmiszer rendelet hatálya alá tartoznak („állatokból vagy részeikből álló, azokból izolált vagy azokból előállított élelmiszerek, az 1997. május 15. előtt az Unión belül élelmiszer előállítására alkalmazott hagyományos tenyésztési gyakorlatokkal kitenyésztett állatok kivételével, amennyiben az ilyen állatokból előállított élelmiszerek korábbi, élelmiszerként történő biztonságos felhasználásának hagyománya van az Unión belül” ).

Így is lehet rovarokat enni, de Európában nem ez a jellemző / Fotó: Shutterstock
Így is lehet rovarokat enni, de Európában nem ez a jellemző / Fotó: Shutterstock

Melyek az engedélyezett rovar alapú élelmiszerek?

Jelenleg az EU-ban négy rovarfaj került engedélyezésre: közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvája, keleti vándorsáska (Locusta migratoria), házi tücsök (Acheta domesticus), alombogár (Alphitobius diaperinus) lárvája. Az engedélyek nem terjednek ki más rovarfajok élelmiszerként történő forgalomba hozatalára. A négy fajra összesen hat engedély került kiadásra:

  • Szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár): fehérjetermékekben, kekszekben, hüvelyeskből készített ételekben és tésztaalapú termékekben használják fel.
  • Fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (keleti vándorsáska): feldolgozott burgonyatermékekben; hüvelyesekből készített ételekben és tésztaalapú termékekben, húshelyettesítőkben, levesekben és leveskoncentrátumokban, konzerv/üvegben kiszerelt hüvelyesekben és zöldségekben, illetve például kolbászokban használják fel.
  • Közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formájában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva): müzliszeletekben, szószokban, húshelyettesítőkben, chipsekben, előkészített húsokban használják fel például.
  • Fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (házi tücsök): példáuk kenyér- és zsemlefélékben, kekszekben, pékárukban, szószokban, húshelyettesítőkben használják fel.
  • Az Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított por: például müzliszeletekben, kekszekben, szószokban, levesekben, chipsekben használják fel.
  • Fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák): kenyér- és zsemlefélékben, levesekben, chipsekben, tej- és tejtermék-helyettesítőkben, húshelyettesítőkben használják fel.
Kekszekben gyakori összetevő a rovarfehérje / Fotó: Shutterstock
Kekszekben gyakori összetevő a rovarfehérje / Fotó: Shutterstock

Divathóbort vagy valóban jó dolog rovarfehérjét enni?

Élelmiszeripari szakemberek szerint nagyon sok mindentől függ egy élelmiszer „sikere” és népszerűsége. Szerencsére hazákban nincs szükség a tápanyagok ily módon történő biztosítására, de egyre többen nyitottak arra, hogy a rovarokat beépítsék a mindennapi táplálkozásukba. A rovarok fogyasztásának növelése ugyanis – mind az állatok, mind pedig az emberek táplálkozásában – segíthet abban, hogy a környezeti terheket csökkentsék. Ha rovarokat eszünk, kevesebb lesz a hulladék, és több anyag kerül vissza a termelés körforgásába, aminek számos pozitív hatása van a bolygónkra nézve.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.