Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Érdekességek

Ezért használd a gyógyító cikóriát: az alapanyag titkos élete

Ezért használd a gyógyító cikóriát: az alapanyag titkos élete
Az alapanyagok titkos élete - egy sorozat az alapanyagok energiáiról és mélyebb jelentéséről. Most megmutatjuk, mi mindenre használhatod cikóriát, ami egy igazi csodaszer, ha megfelelően bánunk vele!

Ezért használd a cikóriát!

Test: élénkség

Energia: tüzes

Tudat: végre látom

A cikória jótékony hatásai
 

A cikória az abszolút kedvenceim közé tartozik. Egyrészről tűz elemet hordozó zöldség, amely ritka és értékes hatással bír: forrósít, élénkít, de közben frissít is. Feldobja az emésztőrendszert, a májat pedig beindítja és méregtelenítésre serkenti. Úgy melegít, hogy közben nem forrósít. Csodás.

Keserű ízét meg kell szokni, és persze ezt a gyerekek kevésbé szeretik. Emlékszem, mennyire fintorogtam és értetlenkedtem nagymamám kedvenc italán, a tonikon. Ő nevetett, és azt mondta, kóstoljam meg felnőtt koromban, amikor már kívánni fogom a keserűt. És ez így is van. A keserű íz a tűz erejét hordozza, és ahogy öregszünk, úgy lesz rá egyre jobban szükségünk.

Úgy tűnik, a bélflóra erősítésére is szolgál, ezért hosszú távú fogyasztása az egész immunrendszert megdobja. Engem az is lenyűgöz, hogy közvetlen rokona a mezei katángnak, annak a pompás és alázatos kis világoskék virágnak, amely nyár elején városszerte kinő még a betonból is. Ez a virág szintén gyógynövény, róla is szívesen írok majd, ugyanis ehető!

Hogyan használd?

Ami engem illet, én leginkább télen készítem el, sosem túlfőzve, hanem mindig frissen és ropogósan. Téli főzelékeken csodás feltét, ha szójaszósszal nyakon öntve megsütjük néhány perc alatt.

Régen a cikóriát nehéz volt beszerezni, de ma már nagyobb áruházak hűtőjében ott vár ránk. Nem olcsó zöldség, de intenzív, kesernyés zamata miatt nem is kell belőle túl sok. Mindenképpen azt javaslom, hogy ne nagyobb fogásokba keverjük, hanem kis tálkákban szervírozzuk, így mindenki lassan szokhatja meg nem mindennapi ízvilágát. Szerintem elegáns, egészséges és izgalmas egyszerre, ezért méltó a figyelmünkre.

Rozé kacsamell recept >>> 


Íme egy tüzesítő, élénkítő recept:

Cikóriás pasta korianderrel és gyömbérrel

Hozzávalók:

1 csomag spagetti tészta, ha lehet, teljes kiőrlésű
olívaolaj
3 db cikória
1 ujjnyi friss gyömbér
1 csokor friss koriander
világos és sötét szójaszósz
3 gerezd fokhagyma
1 kezeletlen citrom

Elkészítés:

1. Tegyél fel egy nagy lábos vizet főni a tésztának.

2. A cikóriát vágd ketté, és ék alakban távolítsd el a közepét, mert ez aztán már valóban keserű. Utána vágd a cikória leveleket rusztikus, nagyobb darabokra. Vágd fel a koriandert is, de nem kell apróra, maradjanak egész levelek benne. A fokhagymát nyomd szét és dobd forró, egy kanálnyi olajra egy nagy serpenyőben.

3. Amikor illatozni kezd, add hozzá a cikóriát is. Gyorsan, pár perc alatt süsd roppanósra, majd adj hozzá kb. egy kanálnyi sötét szójaszószt. Ez karamellizálódni kezd, észveszejtő illattal töltve el a konyhát. De te ne álmodozz, hanem főzd ki a tésztát lobogó vízben majdnem puhára, majd szűrd is le.

4. Keverd el a serpenyőben a tésztát a cikóriával, és ekkor adj hozzá világos szójaszószt, ízlésed szerint. Ez utóbbi nagyon sós, ezért óvatosan adagold.
A tálaláshoz szórd meg a tésztát korianderrel, és locsold meg citromlével. Mindenkinek adj a tányérjára egy egy szeletke friss citromot, és készíts ki szójaszószt apró tálkákban az asztalra.

Janits Virág, az Örömfőzés, Buddhák a konyhámban és a Látó mese könyvek szerzője
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.