A gyakran álruhát öltő Mátyás király, 1476-ban vette feleségül a nápolyi Aragóniai Ferdinánd lányát, Beatrixot, aki számos olasz receptet magával hozott a magyar udvarba. Köztük egy különleges kalácsét is, amit, Galeotto Marzio udvari krónikás feljegyzései szerint a királyi pékmesterek így készítettek el:
Mátyás király választottja, még kovászt is utaztatott magával Olaszországból, amikor új otthonába érkezett. Beatrix kovásza Szicília déli részéről származik, ahonnan az O-tentic Durum kovásza is - ebből készült Mátyás király Igazság kenyere. Érdekesség, hogy a királyi udvarban korábban csak kását, és lepényt sütöttek, a cipóforma Beatrix érkezése után lett népszerű.
Mátyás király Igazság kenyere kb. 2 kilót nyom. Összetevői pedig: búzaliszt, grahamliszt, víz, durum és szárított kovász durumbúzából.
A kalácsot és a kenyeret is megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak az augusztus 21-én kezdődő, Savaria Történelmi Karneválra.
Ha azonban kiszáradt az Igazság kenyere, akkor nem használták fel a panírozáshoz. Mátyás király idejében ugyanis, a panírozás módszere még más volt. Ekkoriban a panír egy sűrű, boros palacsintatésztát jelentett, amelybe a korábban olajban megforgatott csirkét vagy halat mártották bele a tésztába.
Mátyás és Beatrix udvarában bőséges volt a hal és a húsválaszték. Korabeli feljegyzésekből kiderül, hogy a legnépszerűbb halak közé tartozott a csuka, az angolna és a pisztráng. A húsok között pedig a marha, a juh, a sertés, a kecske, a vadhúsok, a nyúl, a liba, a fácán és a kacsa került az asztalra. Ünnepi lakomák alkalmával a szakácsok pávát is felszolgáltak, gyakran különböző sült hagymákkal, sajtokkal és a szintén Olaszországban áthozott tésztákkal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.