A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Érdekességek

Dél-Olaszországból hozott kovászból készült Mátyás király kenyere

Mit ettek Mátyás király udvarában?
Melyik volt a legnépszerűbb hal Mátyás király udvarában? Milyen ételeket hozott magával a király olasz felesége Beatrix? És hol kóstolhatjuk meg ezeket a finomságokat legközelebb?

Mit is ettek Mátyás udvarában?

A gyakran álruhát öltő Mátyás király, 1476-ban vette feleségül a nápolyi Aragóniai Ferdinánd lányát, Beatrixot, aki számos olasz receptet magával hozott a magyar udvarba. Köztük egy különleges kalácsét is, amit, Galeotto Marzio udvari krónikás feljegyzései szerint a királyi pékmesterek így készítettek el:

  1. Első lépésben lisztből, sárgabarack és alma levéből dagasztottak gyümölcskovászt, amit tíz napig érleltek.
  2. A friss kovászból sütötték aztán a kalácsokat úgy, hogy a tésztát narancs- és sárgabarack-darabokkal, valamint nemes zsírokkal, olajokkal is gazdagították.
  3. A kalácsot a királyi pékmesterek magas, kör alakú vasformában, ún. vaskoronákban sütötték, melyekről később a Korona Kalács nevet kapták.

Mátyás király választottja, még kovászt is utaztatott magával Olaszországból, amikor új otthonába érkezett. Beatrix kovásza Szicília déli részéről származik, ahonnan az O-tentic Durum kovásza is - ebből készült Mátyás király Igazság kenyere. Érdekesség, hogy a királyi udvarban korábban csak kását, és lepényt sütöttek, a cipóforma Beatrix érkezése után lett népszerű.

Mátyás király Igazság kenyere kb. 2 kilót nyom. Összetevői pedig: búzaliszt, grahamliszt, víz, durum és szárított kovász durumbúzából.

Illusztráció (fotó: Shutterstock)
Illusztráció (fotó: Shutterstock)

A kalácsot és a kenyeret is megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak az augusztus 21-én kezdődő, Savaria Történelmi Karneválra.

Panír a királyi udvarban

Ha azonban kiszáradt az Igazság kenyere, akkor nem használták fel a panírozáshoz. Mátyás király idejében ugyanis, a panírozás módszere még más volt. Ekkoriban a panír egy sűrű, boros palacsintatésztát jelentett, amelybe a korábban olajban megforgatott csirkét vagy halat mártották bele a tésztába.

Húst hússal. Vagy nem?

Mátyás és Beatrix udvarában bőséges volt a hal és a húsválaszték. Korabeli feljegyzésekből kiderül, hogy a legnépszerűbb halak közé tartozott a csuka, az angolna és a pisztráng. A húsok között pedig a marha, a juh, a sertés, a kecske, a vadhúsok, a nyúl, a liba, a fácán és a kacsa került az asztalra. Ünnepi lakomák alkalmával a szakácsok pávát is felszolgáltak, gyakran különböző sült hagymákkal, sajtokkal és a szintén Olaszországban áthozott tésztákkal.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.