Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Amint láthatjuk, az idei időjárás a dinnyének is kedvezett, ezért mindannyiunk nagy örömére, korábban kerül a boltok polcaira ez a népszerű, nyári gyümölcs.

A szakemberek szerint a dinnye érése a tavalyi évhez képest 2 héttel korábban kezdődött. A fóliasátras ültetéseknek köszönhetően már június elejétől elérhető volt a hazai dinnye a boltokban és a piacokon. Június második felétől pedig tovább bővül a kínálat: először a déli országrészből – Békésből és Baranyából –, ezt követően Tolna és Fejér vármegyékből, valamint a hevesi és szabolcsi térségekből kerül dinnye az üzletekbe, és amennyiben az időjárás is kedvezően alakul, akkor szeptember közepéig-végéig biztosan lesz hazai gyümölcs.

Beindul a dinnyeszezon, egyre több hazai gyümölcs lesz a boltokban / Fotó: Shutterstock
Beindul a dinnyeszezon, egyre több hazai gyümölcs lesz a boltokban / Fotó: Shutterstock

Bőven lesz dinnye

„Az átlagos éves dinnyefogyasztás 10 kg/fő körül alakul Magyarországon. A belföldi keresleten túl, amely nagyságrendileg 100-110 ezer tonna, körülbelül 40-50 ezer tonna juthat exportra, amelynek legnagyobb része a lengyel, német, cseh és szlovák piacra kerül. Az export kiemelten fontos számunkra, mivel teljes mértékben ki tudjuk szolgálni a belföldi piacot kiváló minőségű hazai áruval. Ennél több dinnyét Magyarországon nem igazán lehet értékesíteni" – ismertette Lacházi Pál, a Syngenta dinnyefélék specialistája.

Milyet találsz a boltokban, és milyet a piacon?

A megváltozott vásárlási szokások miatt az áruházláncok egyre inkább a 7-10 kg alatti, kisebb termésméretű, kerek görögdinnyéket részesítik előnyben. Ezen kívül évről-évre, ha kis mértékben is, de nő a kereslet a magszegény görögdinnye iránt is.
A klasszikus, megszokott 10 kg-nál nagyobb, magvas görögdinnye kiváló minőségű és rendkívül ízletes, erre leginkább a hagyományos piacokon van igény.

(Forrás: Agroinform)

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.