Bár tojást nem csak húsvétkor eszünk, az ezzel kapcsolatos kérdések legtöbbször ilyenkor - és persze a Tojás Világnapján - kerülnek elő. Bár általában az árának alakulása, a mennyiség kérdése, az élettani hatások azok, és persze, a jobbnál jobb receptek, amiről értekezni szoktunk, most, koronavírus-járvány idején az élelmiszerbiztonság, a fertőtlenítés is terítéken van.
Idetesszük, hogy a Nébih mit ajánl a tojások felhasználásakor, de fontos kiemelnünk, hogy "békeidőben", extra körültekintést, és a vegyszeres fertőtlenítést a hatóság is csak a közétkeztetésben javasol, vagy, ha nyers tojásból készült ételt - például klasszikus tiramisut, vagy tatár bifszteket - készítünk.
Mivel a tojások a csomagolóüzemből eleve fertőtlenítve érkeznek a boltok polcaira, és a koronavírus külső lipidrétegét - ahogy, sajnos a kezünkét és a tojáshéjét is - a sima szappanos vagy mosogatószeres víz is oldja, egy mosogítószeres öblítés is elegendő lehet. Ám, aki teljes biztonságot szeretne, vagy épp a szomszédtól, vagy egy őstermelőtől veszi a tojást a piacon, és szeretne biztosra menni, az nyugodtan alkalmazhatja a Nébih és az Országos Tisztifőorvos szerint javasoltakat:
"A tojás előkészítése alatt a héj tisztítását, fertőtlenítését értjük.
Olyan étkezési tojást célszerű beszerezni, melynek héján látható szennyeződés (vér, bélsár,
szalma) nincs. Repedt, törött héjú tojásokat tilos tárolni és felhasználni.
A tojás előkészítése külön helyiségben/ helyen, ennek hiányában - a zöldség-előkészítő
helyiségben/ helyen időben elkülönítve is végezhető csak erre a célra használt,
maradandóan megjelölt edényzetben.
A tojás frissességét vízbemerítéssel lehet ellenőrizni. (A friss tojás elmerül a vízben; a
vízben lebegő tojás már nem friss, de még fogyasztásra alkalmas; a víz felszínén lebegő
tojás fogyasztásra alkalmatlan.)
Közétkeztetésben a biztonság érdekében javasolt a fertőtlenített tojás használata.
Vendéglátásban is javasolt a tojás fertőtlenítése, ha a tojásból olyan étel készül, amely nem
kap biztonságos hőkezelést.
A fertőtlenítéshez csak erre a célra alkalmas fertőtlenítőszerek használhatók, a
felhasználási utasítás betartása mellett. Általánosan elfogadott a háztartási Hypo 2%-os
oldatának (10 liter vízbe 2 dl Hypo) használata, melybe 5-10 percre kell a tojásokat
behelyezni. A tojás fertőtlenítés helyén célszerű kifüggeszteni a fertőtlenítés menetének
leírását, az alkalmazott oldat töménysége és az előírt behatási idő pontos
megjelölésével.
A fertőtlenített tojást tiszta edényzetbe kell tenni, a tojástartóba visszahelyezni tilos.
Az iparilag fertőtlenített héjú tojást felhasználás előtt nem kell újra fertőtleníteni, azonban
a tárolás alatt óvni kell a tisztaságát. Az UV-C fénnyel felületén kezelt tojás nem tekinthető
fertőtlenítettnek, az eljárás csak baktériumszám csökkentést eredményez.
A tojásokat javasolt egyenként, külön edénybe feltörni. Ügyelni kell arra, hogy héj ne
kerüljön a tojáslébe.
A feltört tojást haladéktalanul fel kell dolgozni. Ha technológiai okokból ez nem
biztosítható, akkor az - 0 és +5°C között, lefedve tárolva - a feltörést követő 3 órán belül
még felhasználható."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.