Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Érdekességek

Tényleg hipózni kell a tojást? íme a Nébih álláspontja!

tojás
A húsvét közeledtével a tojás és füstölthús fogyasztásunk a sokszorosára nő. Járványsújtotta ünnepünk lesz idén, nem árt tudni, hogy szükség van-e ezúttal különleges elbánásra az ilyenkor roppant népszerű alapanyagok tárolása és felhasználása terén.

Bár tojást nem csak húsvétkor eszünk, az ezzel kapcsolatos kérdések legtöbbször ilyenkor - és persze a Tojás Világnapján - kerülnek elő. Bár általában az árának alakulása, a mennyiség kérdése, az élettani hatások azok, és persze, a jobbnál jobb receptek, amiről értekezni szoktunk, most, koronavírus-járvány idején az élelmiszerbiztonság, a fertőtlenítés is terítéken van.

Idetesszük, hogy a Nébih mit ajánl a tojások felhasználásakor, de fontos kiemelnünk, hogy "békeidőben", extra körültekintést, és a vegyszeres fertőtlenítést a hatóság is csak a közétkeztetésben javasol, vagy, ha nyers tojásból készült ételt - például klasszikus tiramisut, vagy tatár bifszteket - készítünk.

Mivel a tojások a csomagolóüzemből eleve fertőtlenítve érkeznek a boltok polcaira, és a koronavírus külső lipidrétegét - ahogy, sajnos a kezünkét és a tojáshéjét is - a sima szappanos vagy mosogatószeres víz is oldja, egy mosogítószeres öblítés is elegendő lehet. Ám, aki teljes biztonságot szeretne, vagy épp a szomszédtól, vagy egy őstermelőtől veszi a tojást a piacon, és szeretne biztosra menni, az nyugodtan alkalmazhatja a Nébih és az Országos Tisztifőorvos szerint javasoltakat:

"A tojás előkészítése alatt a héj tisztítását, fertőtlenítését értjük.

Olyan étkezési tojást célszerű beszerezni, melynek héján látható szennyeződés (vér, bélsár,
szalma) nincs. Repedt, törött héjú tojásokat tilos tárolni és felhasználni.

A tojás előkészítése külön helyiségben/ helyen, ennek hiányában - a zöldség-előkészítő
helyiségben/ helyen időben elkülönítve is végezhető csak erre a célra használt,
maradandóan megjelölt edényzetben.

A tojás frissességét vízbemerítéssel lehet ellenőrizni. (A friss tojás elmerül a vízben; a
vízben lebegő tojás már nem friss, de még fogyasztásra alkalmas; a víz felszínén lebegő
tojás fogyasztásra alkalmatlan.)

Közétkeztetésben a biztonság érdekében javasolt a fertőtlenített tojás használata.

Vendéglátásban is javasolt a tojás fertőtlenítése, ha a tojásból olyan étel készül, amely nem
kap biztonságos hőkezelést.

A fertőtlenítéshez csak erre a célra alkalmas fertőtlenítőszerek használhatók, a
felhasználási utasítás betartása mellett. Általánosan elfogadott a háztartási Hypo 2%-os
oldatának (10 liter vízbe 2 dl Hypo) használata, melybe 5-10 percre kell a tojásokat
behelyezni. A tojás fertőtlenítés helyén célszerű kifüggeszteni a fertőtlenítés menetének
leírását, az alkalmazott oldat töménysége és az előírt behatási idő pontos
megjelölésével.

A fertőtlenített tojást tiszta edényzetbe kell tenni, a tojástartóba visszahelyezni tilos.

Az iparilag fertőtlenített héjú tojást felhasználás előtt nem kell újra fertőtleníteni, azonban
a tárolás alatt óvni kell a tisztaságát. Az UV-C fénnyel felületén kezelt tojás nem tekinthető
fertőtlenítettnek, az eljárás csak baktériumszám csökkentést eredményez.

A tojásokat javasolt egyenként, külön edénybe feltörni. Ügyelni kell arra, hogy héj ne
kerüljön a tojáslébe.

A feltört tojást haladéktalanul fel kell dolgozni. Ha technológiai okokból ez nem
biztosítható, akkor az - 0 és +5°C között, lefedve tárolva - a feltörést követő 3 órán belül
még felhasználható."

5 ÉRV AMELLETT, HOGY MINDEN NAP EGYÜNK TOJÁST! >>>
EZ A 3 LEGGYAKORIBB TÉVHIT A TOJÁSSAL KAPCSOLATBAN >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.