Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Érdekességek

Eltűnhet a föld színéről a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Az utóbbi időben egyre több olyan zöldségről és gyümölcsről hallani, amit a kihalás szélére sodorhat a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló időjárás. Egy friss tanulmány szerint az avokádót is komoly veszély fenyegeti.

A guacamole egy egész világon rajongott, Mexikóból származó, isteni finom mártogatós, ami a helyiek egyik alapélelmiszeréből, az avokádóból készül. Erről a gyümölcsről két dolog köztudott: az egyik, hogy nagyon egészséges, egy igazi szupergyümölcs, a másik, hogy nem tartozik a könnyen termeszthető növények közé, vízigényét figyelembe véve pedig a fenntartható termelés szempontjából sem igazán szerencsés növény.

Az avokádó nagyon egészséges, érdemes gyakran fogyasztani (Shutterstock)
Az avokádó nagyon egészséges, érdemes gyakran fogyasztani (Shutterstock)


A világ legfontosabb avokádó termesztő vidékei Mexikóban, Chilében, Burundiban, Peruban és Spanyolországban vannak. Az időjárás, az egyre nagyobb forróságok, az aszály és a hirtelen, nagy mennyiségben érkező csapadék elfolyása miatt kialakuló erózió pedig drasztikus hatással van a termelésükre.

Egy friss tanulmány alapján a termőterületek 2050-re akár 41%-kal is csökkenhetnek, ha a klímakatasztrófa ennél is nagyobb mértékben bontakozik ki. Ugyanakkor a termelésre drasztikusan hat az a tény is, hogy egyetlen szem avokádó előállításához mintegy 320 liter vízre van szükség, mely az aszállyal sújtott területek esetében különösen rossz hír. Az avokádótermelés azonban az említett országokban számos család egyetlen megélhetési forrását jelenti.

Ajánljuk még:

(Forrás: Köpönyeg.hu)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.