Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Érdekességek

Eltűnhet a föld színéről a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Az utóbbi időben egyre több olyan zöldségről és gyümölcsről hallani, amit a kihalás szélére sodorhat a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló időjárás. Egy friss tanulmány szerint az avokádót is komoly veszély fenyegeti.

A guacamole egy egész világon rajongott, Mexikóból származó, isteni finom mártogatós, ami a helyiek egyik alapélelmiszeréből, az avokádóból készül. Erről a gyümölcsről két dolog köztudott: az egyik, hogy nagyon egészséges, egy igazi szupergyümölcs, a másik, hogy nem tartozik a könnyen termeszthető növények közé, vízigényét figyelembe véve pedig a fenntartható termelés szempontjából sem igazán szerencsés növény.

Az avokádó nagyon egészséges, érdemes gyakran fogyasztani (Shutterstock)
Az avokádó nagyon egészséges, érdemes gyakran fogyasztani (Shutterstock)


A világ legfontosabb avokádó termesztő vidékei Mexikóban, Chilében, Burundiban, Peruban és Spanyolországban vannak. Az időjárás, az egyre nagyobb forróságok, az aszály és a hirtelen, nagy mennyiségben érkező csapadék elfolyása miatt kialakuló erózió pedig drasztikus hatással van a termelésükre.

Egy friss tanulmány alapján a termőterületek 2050-re akár 41%-kal is csökkenhetnek, ha a klímakatasztrófa ennél is nagyobb mértékben bontakozik ki. Ugyanakkor a termelésre drasztikusan hat az a tény is, hogy egyetlen szem avokádó előállításához mintegy 320 liter vízre van szükség, mely az aszállyal sújtott területek esetében különösen rossz hír. Az avokádótermelés azonban az említett országokban számos család egyetlen megélhetési forrását jelenti.

Ajánljuk még:

(Forrás: Köpönyeg.hu)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.