Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Érdekességek

Eltűnhet a föld színéről a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Az utóbbi időben egyre több olyan zöldségről és gyümölcsről hallani, amit a kihalás szélére sodorhat a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló időjárás. Egy friss tanulmány szerint az avokádót is komoly veszély fenyegeti.

A guacamole egy egész világon rajongott, Mexikóból származó, isteni finom mártogatós, ami a helyiek egyik alapélelmiszeréből, az avokádóból készül. Erről a gyümölcsről két dolog köztudott: az egyik, hogy nagyon egészséges, egy igazi szupergyümölcs, a másik, hogy nem tartozik a könnyen termeszthető növények közé, vízigényét figyelembe véve pedig a fenntartható termelés szempontjából sem igazán szerencsés növény.

Az avokádó nagyon egészséges, érdemes gyakran fogyasztani (Shutterstock)
Az avokádó nagyon egészséges, érdemes gyakran fogyasztani (Shutterstock)


A világ legfontosabb avokádó termesztő vidékei Mexikóban, Chilében, Burundiban, Peruban és Spanyolországban vannak. Az időjárás, az egyre nagyobb forróságok, az aszály és a hirtelen, nagy mennyiségben érkező csapadék elfolyása miatt kialakuló erózió pedig drasztikus hatással van a termelésükre.

Egy friss tanulmány alapján a termőterületek 2050-re akár 41%-kal is csökkenhetnek, ha a klímakatasztrófa ennél is nagyobb mértékben bontakozik ki. Ugyanakkor a termelésre drasztikusan hat az a tény is, hogy egyetlen szem avokádó előállításához mintegy 320 liter vízre van szükség, mely az aszállyal sújtott területek esetében különösen rossz hír. Az avokádótermelés azonban az említett országokban számos család egyetlen megélhetési forrását jelenti.

Ajánljuk még:

(Forrás: Köpönyeg.hu)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.