Körömpörkölt csülökkel
Tárkonyos csirkeraguleves
Csupacsokis brownie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Babgulyás
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos
Zsemlegombóc
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék
Vadas marha
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Epres blondie
Mákos guba
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
Érdekességek

Erdélyi-e valójában a brassói aprópecsenye?

Brassói aprópecsenye
Számos ételünk kötődik földrajzi helyekhez vagy személyekhez, a brassói aprópecsenye eredete azonban meglehetősen homályos.

A közkedvelt húsos egytálétel eredeti összetétele és nevének története egyaránt vitatott. Egy óbudai legenda a millenniumi időkre datálja az étel keletkeztét. Ekkoriban történt, hogy Brassóy Károly asztalosmester majoránnás pecsenyét rendelt a születésnapjára a helyi Weiss kocsmában. Ám a kocsmáros felesége, Pepi néni apróra vágta a sertéshúst, hogy soknak tűnjön, majd összekeverte a máskor garnírungnak feladott tarhonyával, és az ételnek a „pecsenye Brassóy úr kedvére” nevet adta. Csáky Sándor, A huszadik század szakácsművészete című könyv szerzője bélszín alapú, paradicsommal, vörösborral, gombával, tarhonyával készülő, ismeretlen eredetű fogásként írja le a brassóit.

Egy másik feltételezés szerint a receptet Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki 1948-ban, a Budapest–Brassó menetrend szerinti járaton. Az ő brassóija egy fokhagymás, borsos, pirított burgonyás tokány volt. A leginkább hihető verziót Papp Endre emlékirataiban olvashatjuk. Az 1950-es években akadozott a húsellátás, és egy hétvégén 1071 darab sertésfarok érkezett a Mátyáspince raktárába.

EXHUMÁLT KENYÉR VAN? - ARANYKÖPÉSEK A BOLTBÓL

„Mit volt mit tenni, a séfemmel lefaragtattam a húst a csontról-porcról, hagymás zsírban megpirítottuk, hozzá vágtunk kevés paradicsomot, zöldpaprikát, fűszereztük borssal, tettünk bele csöpp fokhagymát, néhány szál friss zöldséget, vékony csíkokra vágott szalonnát, s hagymás reszelt burgonyával tálaltuk.”

Az erdélyi konyha iránti tiszteletből a vendéglős brassói aprópecsenyének keresztelte az új fogást.

GOFRIT ÉS ZSEMLÉT ÁRULT AZ UTCÁN A 14 ÉVES NORVÉG HERCEGNŐ

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.