Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Farsangi szalagos fánk
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék
Vadas marha
Mákos guba
Körömpörkölt csülökkel
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Érdekességek

Te is kiakadsz a sáfrány árán? Ezért kerül olyan sokba a világ legdrágább fűszere

A sáfrányt az ókor óta használják az ételek ízesítésére, emellett színezésre, ruhafestésre is, ráadásul számos egészségügyi előnye van a rendszeres fogyasztásának. Ez a világ egyik legdrágább fűszere, utánajártunk, miért.

Már az ókori görögök és rómaiak is használták a sáfrányt az ételek ízesítésére, színezésre, gyógyításra, sőt parfümként is. Az aranyszínű, illatos és különleges ízű fűszer elsődleges termőhelye Irán, mert a növény kedveli a száraz éghajlatot. De a Közel-Kelet más részein és Európában is számos sáfránytermesztő hely található. Az aranyfűszer elengedhetetlen összetevője néhány különleges fogásnak, például a francia bouillabaisse-nek és a spanyol paellának, sőt, tésztaételeket, rizottókat is ízesítenek vele. De miért kerül olyan sokba? Itt a válasz!

A sáfrány a világ egyik legkülönlegesebb és legdrágább fűszere /Fotó: Shutterstock
A sáfrány a világ egyik legkülönlegesebb és legdrágább fűszere /Fotó: Shutterstock

Kézzel kell betakarítani a virágokat

A sáfrány magas ára a betakarítás körülményességéből adódik. Egyrészt amiatt van, hogy egy-egy sáfrányvirágból csupán kis mennyiségű fűszert tudnak kinyerni, mivel a virágnak csak kis részét használhatják fel. 75 000 sáfrányvirágból körülbelül mindössze 450 g fűszer állítható elő.

Másrészt pedig azért, mert a fűszer előállítását a betakarítástól a szárításig kivétel nélkül kézzel kell elvégezni. Az alábbi videóban látható, hogy milyen gondos munka eredményeképpen kerül a boltok polcaira az aranyló fűszer.

A többnyire októbertől novemberig virágzó növényeket kora reggel, még a napsütés erősödése előtt kell betakarítani, különben károsodik a növény. A sáfrány tulajdonképpen a virágok bibéjét jelenti, amit feldolgozás után fűszerként használunk fel. A vékony bibeszálak rendkívül érzékenyek, ezért nagyon óvatosan, kézzel, egyesével kell kiszedni őket.

A fűszer előállítása tehát hihetetlenül munkaigényes, hosszú órák alatt is csak néhány gramm sáfrányt nyernek ki a virágból. Ezért, illetve különleges íze és gyógynövényként történő felhasználása miatt lett a világ egyik legdrágább fűszere.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.