Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba
Körömpörkölt csülökkel
Csupacsokis brownie
Káposztás tészta egyszerűen
Tojásos nokedli fejes salátával
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Finomfőzelék
Zsemlegombóc
Dödölle - az eredeti recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus kuglóf
Babgulyás
Érdekességek

Fanyar homoktövis és édes mangó ölelkezik a Balaton fagyijában

A Balatoni Turizmus Szövetség idén tizedik alkalommal hirdette meg a Balaton Fagyija versenyt, melyre összesen húsz különféle fagylaltkölteménnyel neveztek a cukrászok.

A zsűri többféle szempont alapján pontozta az elkészült édességeket: a megjelenés mellett az ízek harmóniája, az állag és a kreativitás is fontos szempont volt, és pluszpontot jelentett a Balatonra jellemző alapanyagok felhasználása, például a régió borai, tejtermékei, idénygyümölcsök, fűszer- és gyógynövények.

A 2023-as év Balaton Fagyija címet az Amaretto Fagyizó cukrászmesterének alkotása, a Balatoni tövises mangó sorbet nyerte el. A Mindmegette megkereste a fagyit megalkotó Varga Tamást, hogy meséljen arról, miért pont erre az ízkombinációra és ezekre a nem mindennapi alapanyagokra esett a választása.

Balatonnál termesztik azt a homoktövist, amit felhasználtak a fagyihoz /Fotó: Varga Tamás
Balatonnál termesztik azt a homoktövist, amit felhasználtak a fagyihoz /Fotó: Varga Tamás

„Régóta szeretek dolgozni a homoktövissel. Ez egy szuper gyümölcs, tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és kiváló immunerősítő. Az íze fanyar, a citromnál is savanyúbb, ezért remekül illik hozzá bármelyik édes gyümölcs. Korábban is kísérleteztem már vele, de a mangóval, ezzel az édes, szintén ázsiai gyümölccsel nagyon jól kiegészítik egymást. Ízben is és színben is" – mesélte a Mindmegettének Varga Tamás.

A homoktövis nem egy tipikus magyar fajta, de mégis megterem idehaza is. A cukrászmester ráadásul a „magyar tenger" környékéről, Balatonújlakról szerezte be a gyümölcsöt, egy bio minősítésű kerttel rendelkező őstermelőtől.

A homoktövis és a mangó párosítása elsőre extrémnek tűnhet, de Varga Tamás cukrászmester szerint az emberek nyitottak az új ízekre.

„A visszajáró vendégek ismernek minket, tudják, hogy szívvel-lélekkel nyúlunk az alapanyagokhoz, mi nem adunk ki rosszat a kezünkből, mindig finom fagyit készítünk. Hallani nagyon extra ízekről, de szerintem nem kell extrém dolgot kitalálni ahhoz, hogy különleges fagyit készítsünk. Lehet játszani a fűszerekkel, mi is szoktunk bazsalikomot, mentát vagy levendulát használni, de nem jó nagyon eltérni a megszokott ízektől, mert az extrém dolgok megosztják az embereket."

A mangó édessége remekül passzol a fanyar homoktövishez /Fotó: Varga Tamás
A mangó édessége remekül passzol a fanyar homoktövishez /Fotó: Varga Tamás

Jó szezonra számítanak

„Múlt hétig még nálunk nyaralt a tél. A sok eső és a hideg miatt nagyon rosszul sikerült a szezon eleje, de azóta szerencsére berobbant a nyár. Mi jó szezonra számítunk, megteszünk érte mindent, hogy a vendégeink jól érezzék magukat, a régiek visszatérjenek, az újak pedig jó élménnyel távozzanak."

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.