Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Babgulyás
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Farsangi szalagos fánk
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Körömpörkölt csülökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A pisztácia, sokak kedvenc csemegéje egy veszélyes alapanyag, amely akár tüzet is okozhat, ha nem megfelelően tárolják!

Az olajos magvak, kiváltképp a pisztácia ízletes nassolnivaló, ami tízóraira vagy uzsonnára is remekül beilleszthető csemege. A rendszeres, és mértékletes pisztáciafogyasztás segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, a benne található B6-vitamin, a kálium, a foszfor és a magnézium pedig hozzájárul az idegrendszer normális működéséhez, a csontok és az izomzat egészségéhez.

A pisztácia kedvelt csemege, népszerű nassolnivaló /Fotó: Shutterstock
A pisztácia kedvelt csemege, népszerű nassolnivaló /Fotó: Shutterstock

Egészséges, de veszélyes a pisztácia

Aki próbált már kibontani egy szem, szorosan összezárt pisztáciát, biztos hogy tudja, milyen körömfájdalmakkal tud járni a héj feszegetése, amit foggal sem túl szerencsés vagy kellemes elroppantani. A pisztácia azonban nem ezen sérülések miatt veszélyes mag!

Ha hiszed, ha nem, a pisztácia képes az öngyulladásra!

A pisztácia közel fele zsír, és ez az, amire a szervezetnek is szüksége van, ám a zsír egyik tulajdonsága, hogy remekül ég, és ez teszi veszélyessé a pisztáciát. A közlekedési és szállítási hatóságok pont ezért azt ajánlják, hogy extrém száraz körülmények között szállítsák a pisztáciát, ugyanis a nedvesség, így a levegőben lévő páratartalom is képes aktivizálni a magban lévő zsírbontó enzimeket.

A pisztáciának magas a zsírtartalma, és képes lehet az öngyulladásra /Fotó: Shutterstock
A pisztáciának magas a zsírtartalma, és képes lehet az öngyulladásra /Fotó: Shutterstock

A zsír bomlása során a pisztáciának megnövekszik a nedvességtartalma, emellett szén-dioxid és kis mennyiségben hő is keletkezik. Ezek együttesen is fokozzák a gyulékonyságot, nem beszélve arról, hogy a pisztáciát jutazsákokban, egymásra pakolva szállítják, a kötegnyomás pedig már önmagában is önmelegedéshez vezethet.

Mivel a csomagolóanyag is rendkívül gyúlékony, plusz átitatódhat a magból kifolyó olajjal, így a helytelen szállítási körülmény súlyos tűzhöz vezethet – olvasható a Huffington Post cikkében.

A pisztácia tüzet okozhat, ha nem jól tárolják szállítás közben /Fotó: Shutterstock
A pisztácia tüzet okozhat, ha nem jól tárolják szállítás közben /Fotó: Shutterstock

Mi a helyzet az otthon tárolt pisztáciával? Az is veszélyes?

A pisztácia, illetve bármely olajos mag számára az ideális tárolási és így szállítási körülmény az alacsony hőmérséklet és a száraz levegő. Az öngyulladást segíti ha kis helyen, mondjuk egy dobozban nagy mennyiségű olajos magot zsúfolsz össze, és ezt nedves, meleg helyen tárolod.

Azonban ahhoz, hogy az öngyulladás bekövetkezzen, olyan hatalmas mennyiséget kellene tartani a pisztáciából, ráadásul nyomás alatt, ami egy kamrában nem reális, így az olajos magok okozta otthoni tűztől nem kell tartani.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.