Káposztás tészta egyszerűen
Kapros tökfőzelék virslivel
Dödölle - az eredeti recept
Mákos guba
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos
Zsemlegombóc
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Érdekességek

Felvágott kisokos: szerinted a párizsi felvágott?

felvágott
Attól, hogy egy húskészítmény a csemegepultban található és szeletelt, vagy szeletelhető, még nem biztos, hogy felvágott. De nemcsak a megnevezések, hanem az összetevők terén is rengeteg tévhit él.

Sokan azt gondolják, hogy ami a csemegepultban található, húsból készült és szeletelt, az mindenképp felvágott. Csak részben van igazuk, hiszen a Magyar Élelmiszerkönyv a húskészítmények között négy nagy termékcsoportot és kiemelt kategóriákat is megkülönböztet. A felvágottak, a szalámik, a sonkák és az érlelt kolbászok mellett nevesíti többek közt a párizsit, a virslit vagy az angolszalonnát is.

Mindegyik esetében különböző követelményeknek kell megfelelnie egy terméknek, hogy az adott név a címkéjén szerepelhessen. Ha a minőséget keressük, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyik elnevezés pontosan mit takar. Már csak azért is, mert A KOMETA Tudatos húsevő hírleveléből kiderül, hogy a magyarok fele mindennap eszik szendvicset, amire legtöbbször valamilyen húsos finomság is kerül.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Nézzünk a címke mögé!

A felvágottak részét képezhetik a kiegyensúlyozott étrendnek, de keressük köztük azokat, amelyeknek legalább 70% a hústartalmuk, alacsony a sótartalmuk és kevés adalékanyagot tartalmaznak. Mindenképp böngésszük végig a címkéket, mielőtt döntenénk. Nézzük meg a hústartalmon kívül a zsír- és a só mennyiségét is, de bátran válogassuk az ízek között.

Mi is az a felvágott?

A felvágott elnevezés már önmagában garanciát jelöl. Szabályozva van ugyanis, hogy minimum mennyi fehérjét (12%), illetve, maximum mennyi vizet (70%, ami nem csak hozzáadott vizet jelent, hanem a húsban természetesen jelen lévő vizet is), zsírt (35%) és nátrium-kloridot (2,2 %) tartalmazhat. Ha egy termék valamelyik kritériumnak nem felel meg, akkor nem viselheti a felvágott nevet. Ha a csomagoláson azt olvassuk, hogy „szelet”, akkor az azért van, mert hiába tűnik annak, nem nevezhetik felvágottnak, mivel valamelyik követelménynek nem felelt meg. A felvágottak hústartalma legalább 50%, lehetnek füstöletlenek, füstöltek vagy füst ízesítésűek is.

TUDTAD? A PÁRIZSI NEM FELVÁGOTT

A párizsit nagyon sokan a felvágottak közé sorolják könnyű szeletelhetősége miatt. Ezt tévesen teszik, hiszen a párizsiban nincsenek húsmozaikok, így nem nevezhetjük felvágottnak. A párizsi egy teljesen különálló termékkategória a húskészítmények között.

TÁROLÁSI ÉS FOGYASZTÁSI TIPPEK

- Mindig nézzük meg a fogyaszthatósági dátumot! Ezzel egy füst alatt teszünk az élelmiszerbiztonság érdekében és elkerülhetjük az élelmiszerpazarlást is.
A felvágottaknak fogyaszthatósági idejük van, ami azt jelenti, hogy a terméken feltüntetett dátum után már nem biztonságos, ha megesszük.

- Csomagolt felvágottak vásárlásakor mindig győződjünk meg arról, hogy a megvásárolt mennyiséget biztosan meg tudjuk-e enni a megadott dátumig.

- Amennyiben a boltban szeletelt felvágottat választunk, akkor azokat 1-2 napon belül érdemes elfogyasztani. Ha ritkábban van lehetőségünk boltba menni, akkor mindenképp a csomagolt termékeket válasszuk, és bevásárlás után a felvágottak kerüljenek mielőbb ismét a hűtőszekrénybe.

- A csomagolt felvágottak 0-5 °C között hűtve, bontatlanul állnak el a legtovább. Felbontás után érdemes a hűtő leghidegebb pontján, azaz a rekeszek feletti első polcon tárolni azokat, és 2-3 napon belül elfogyasztani.

- Tipp! A felvágottakat érdemes a tálalás előtt fél órával kivenni a hűtőből, mivel az aromái szobahőmérsékleten jobban érződnek.

ZALA, OLASZ, TAVASZI, SOPRONI, BÉCSI

A felvágottak elnevezésének csak a képzelet szab határt: a zöldségek dominálnak a tavaszi, mexikói felvágottban, a Zala felvágott pácolt combhúst vagy lapockát tartalmaz. A hús mellett apróhús mozaikok találhatóak az olasz, a soproni és a bécsi felvágottban is. Ezeken kívül is még számos fantázianevű verzióval találkozhatunk a polcokon vagy a csemegepultban.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.