Ha valaki, hát Gordon Ramsay tudja, hogy mik azok a csábító jelzők, amelyekkel az étterem-tulajdonosok megpróbálják levenni a lábukról a vendégeket. A Michelin-csillagos sztárséf most megosztja ezeket – íme!
Amikor étterembe megyünk, nem azért nézegetjük az étlapot hosszasan, mert azt próbáljuk kitalálni, vajon mi rejtőzik a szavak között: egyszerűen csak alaposan megnézzük a leírásokat és a képeket (ha vannak). Ám kiderült, hogy egyes kifejezések meglehetősen gyakran szerepelnek az étlapon, és ezekre jó, ha figyelünk. A Daily Mailnek adott interjújában a séf elárulta, melyek azok a szavak, amelyek láttán jó, ha azonnal villogni kezd a vörös lámpa a fejünkben!
Gordon szerint nagy hiba olyan ételt rendelni, ami előtt „a világ legjobbja”, „híres”, vagy „az ország legjobbja” jelző szerepel. „Honnan tudjuk ezt? Ki mondta? Kinek az ízlését tükrözi ez?” – kérdezi a séf, joggal.
A sztárszakács szerint ne válasszunk olyan ételeket az étlapról, amelyeket különlegesnek neveznek – főleg, ha sok van belőlük… „Ha 10 specialitás van az étlapon, az azt jelenti, hogy semmi sem igazán különleges, egyedi.”
Ramsay szerint soha nem szabad napi levest kérni, mert az valami olyan lehet, amitől az étterem szeretne aznap megszabadulni. Könnyen előfordulhat például, hogy a leves az előző napi „különlegességekből” maradt…
Tuti tipp
Gordon Ramsay szerint úgy tudhatjuk meg, mit az étterem legjobb fogása, ha megkérdezzük a pincértől. A felszolgálók ugyanis a legtöbb helyen megkósolják az étlapon szereplő ételeket, és elmondhatják a véleményüket a választásunkról – ez pedig sokkal hitelesebb minden étlapon szereplő jelzőnél.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.