Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Érdekességek

Ezért ne dobd ki SOHA a görögdinnye héját: isteni finomságokat készíthetsz belőle!

Dinnyehéj
Ha a görögdinnye héja nálad is rendszeresen a kukába végzi, akkor el kell árulnunk: a gyümölcs egyik legfinomabb és legegészségesebb részét dobod ki.

Sok gyümölcsre és zöldségre igaz, hogy a héja tartalmazza a legtöbb vitamint és értékes tápanyagot – ilyen a görögdinnye is! Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben a dinnyehéj nemcsak egészséges, de nagyon finom is lehet – írja a Mashed.

Bár a dinnye az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, a legtöbben csak a rózsaszín, lédús, húsos részét fogyasztják, a fehér húsát pedig a dinnye zöld részével együtt kidobják. Pedig a gyümölcs héjából is rengeteg finomságot lehet készíteni!

A dinnye héj egészséges

Tudjuk, hogy a görögdinnye kiválóan hidratál, hiszen a 90%-a víz, valamint a kalóriatartalma is alacsony (100 gramm dinnyében mindössze 30 kalória van). Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják - különösen a héjában van rengeteg rost! Emelett - ahogy a rózsaszín húsa is - a fizikai teljesítőképességre is jó hatással van. A természet viagrájának is nevezik.

Ne dobd ki a görögdinnye héját! / Fotó: Shutterstock
Ne dobd ki a görögdinnye héját! / Fotó: Shutterstock


Ne álljunk neki nyersen rágcsálni, sokkal finomabb, ha befőttet, szirupot, lekvárt vagy akár smoothie-t készítünk belőle.

Dinnyehéj-smoothie

A dinnyehéj-smoothie az Instagramon is nagyon népszerű. Csak kockákra vágjuk a dinnye héját, adunk hozzá egy kevés citromlevet és jeget, majd az egészet összeturmixoljuk. Ráadásul a smoothie készítője, Armen Adamjan azt is elmondja, hogy az ital nagyon egészséges, tele van rostokkal, valamint a vérnyomásra és az izmokra is jótékony hatással van.

Mutatunk egy dinnyehéjdzsem receptet is:

Hozzávalók:

  • 1 kg dinnyehéj
  • 2 dl fehérborecet (9 %-os)
  • 1 kg cukor
  • 1 db citrom leve és héja
  • 1 rúd vanília
  • 1/2 csomag 3:1-ben zselésítőszer

Elkészítése:

  1. Miután a dinnyét megszabadítjuk a külső, zöld héjától, nem marad más, csak egy vékony fehér csík valamennyi piros béllel. Körülbelül 1 cm-es kockákra vágjuk, és feltesszük főni egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os fehérborecetet öntünk. Több mint 2 órát főzzük, amíg a héjkockák megpuhulnak és áttetszővé válnak.
  2. Leszűrjük, átmossuk hideg vízben és kinyomkodjuk.
  3. 1 kg főtt dinnyehéjhoz 1 kg cukrot kell számítsunk. A cukrot sziruppá főzzük a vízzel (1 kg cukorhoz 5 dl víz), beleöntjük a dinnyehéjakat, hozzáadjuk a citrom héját és levét, valamint 1 kettéhasított vaníliarudat. 1 órát főzzük még nagyon lassú tűzön, ezalatt a dinnyehéjakat átjárja a vaníliás cukroszirup és egyre áttetszőbbé válnak. Néha-néha megkevergetjük, figyelve, hogy ne égjen meg.
  4. Félrehúzzuk a tűzről, kissé kihűtjük, hozzáadunk fél csomag 3:1-ben zselésítőszer, majd újra forraljuk még 5 percig.
Ebből a mennyiségből 3 darab 4 dl-es üveg dinnyehéjdzsem lesz. / Fotó: Shutterstock
Ebből a mennyiségből 3 darab 4 dl-es üveg dinnyehéjdzsem lesz. / Fotó: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.