Márton-nap a keresztény kultúrában fontos ünnep. A karácsony előtti 40 napos böjtöt megelőzően ez az utolsó ünnepnap, így hát ezen a napon lakomákat, vásárokat, fesztiválokat tartottak és tartanak még manapság is. A Márton-napi hagyományok legfontosabb eleme a liba, az ebből készült fogások kerülnek az asztalra, mert a mondás úgy tartja, hogy „aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.
Nem a libaevés az egyetlen máig őrzött hagyomány. Lássuk, ismered-e az összes, Márton-naphoz kötődő tradíciót. Válaszolj a kvízkérdésekre, és teszteld a tudásod.
A libaevés hagyománya - legalábbis a legenda szerint - szintén visszanyúlik Márton püspökké avatásához. Miután megtalálták őt a libaólban, a szertartást követően, tiszteletére hatalmas lakomát rendeztek, a menü pedig nem más volt, mint libasült és bor.
Az első valóban hiteles írásos feljegyzések szerint 1171-ben egészen biztosan tartottak Márton-napi libalakomákat. November 11. jelezte a tél kezdetét a paraszti világban, s ilyenkor fejezték be a földeken a mezőgazdasági munkákat. A cselédek megkapták az évi juttatásokat, nem mellesleg grátiszként egy-egy libát. A Márton-napi dínom-dánom egyben az adventi böjt előtti utolsó ünnep volt. Nos, meg is tettek, vagy inkább meg is ettek és ittak mindent, hogy ne éhezzenek az elkövetkező időszakban. A liba húsából - leginkább annak hátsó feléből - a papnak is minden évben küldtek, s bizony innen ered a „püspökfalat” kifejezésünk.
Márton-nap a borászok ünnepe is, hiszen általában ekkora készül el az év első újbora. A nagyobb borvidékeken Mártont manapság az újbor védőszentjeként tisztelik. A hagyomány szerint november 11-én kezdik meg a hordókat a gazdák, s a libalakoma mellé fogyasztják az év első frissítő nedűjét. Korábban úgy tartották, ha Márton-napján zöld a szőlő levele, enyhe tél lesz. Az esőnek különösen örültek, mert az esős Márton-nap bőséges szőlőtermést és szüretet jelzett a következő évre. A Márton-bornak különleges gyógyító hatást is tulajdonítottak. Nem véletlenül, hiszen ahogy szó esett róla, Szent Márton a gyógyítók védőszentje.
Ha szeretnéd tudni, hogyan lesz tökéletes a Márton-napi libasült, akkor olvasd el a témában írt cikkünket is. Ha pedig egy fantasztikus receptet keresel, az alábbi videónkat ajánljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.