Mivel a húsvéti sonka az ünnep főszereplője, ezért a fogyasztók és a szakértők részéről egyaránt központi figyelmet kap. Az elmúlt évek áremelkedését nézve, bizony érdemes felkészülni, hogy ezért a népszerű húskészítményért idén sem kell majd kevesebbet fizetnünk. Sőt!
A Húsiparosok Szövetsége szerint a piaci változásokat tekintve a következő hetekben drágább lesz a sertéshús. Ennek egyik fő oka az, hogy a német sertéshús jegyzés az elmúlt időszakban jelentősen növekedett, ami a hazai árakat is befolyásolja – írja a teol.hu. Ráadásul a sertéscomb ára az elmúlt 4 évben közel 30 százalékot emelkedett.
A szekszárdi piacon a termelők húsvét előtt már nem változtatnak az árakon, így is kevés a vásárló. Itt a házi füstölt sonka kilója 4500-5600 forint között mozog.
Az Agrárszektor szerint is drágább lesz idén a húsvéti sonka, hiszen ahogyan azt már fentebb is említettük a sertéscombért is többet kell fizetni, valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a feldolgozók költségei is emelkedtek.
Valószínű, hogy a hosszú érlelésű sonkák drágábbak lesznek, mivel ezeknek a termékeknek hosszabb a feldolgozási idejük és magasabb minőségi követelményeket igényelnek.
Az árak alakulását tehát több tényező is befolyásolja: egyrészt a sertéságazat helyzete, aztán a fogyasztói vásárlóerő, valamint az általános élelmiszer-infláció.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.