Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Az utóbbi években felére esett vissza hazánkban a diótermés a dióburok-fúrólégy károsításának hatására, emiatt pedig szezonjakor aranyáron lehet hozzájutni a csonthéjas maghoz. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően tároljuk el a készleteinket az elkövetkezendő év(ek)re.

A kamra logikus választásnak tűnik, ha a dió tárolásáról van szó, hiszen hűvös és sötét, a burgonya és a hagymafélék is jól érzik ott magukat. Ám sajnos a csonthéjas számára nem ideális. Olvass tovább, hogy megtudd, miért nem!

Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió – nem csak a benne rejlő hasznos tápanyagok, vitaminok miatt! –, ezért nagyon fontos, hogy helyesen tároljuk / Fotó: Shutterstock
Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió – nem csak a benne rejlő hasznos tápanyagok, vitaminok miatt! –, ezért nagyon fontos, hogy helyesen tároljuk / Fotó: Shutterstock

Miért ne a kamrába tegyük?

A spejz remek hely egy bontatlan csomag dió tárolására néhány napig, ám ha nem használjuk fel ezen időintervallum alatt, akkor ennél jobb helyet kell találnunk számára. A dió magas zsírtartalmú élelmiszer, mely zsírok nagy része telítetlen. A telítetlen zsírok pedig kényesebbek, mint telített társaik. Ha a dióbél levegőnek, hőnek, fénynek vagy nedvességnek van kitéve, könnyen megavasodhat, ezáltal pedig teljesen használhatatlanná válik.

No de akkor hol tároljuk?

Szerencsére van a konyhánkban egy hely, amely tökéletes lesz a dió számára, ott tárolva akár egy évig is megőrzi majd frissességét. Ez a hely pedig nem más, mint a fagyasztó, mert ott kellően sötét és hideg van. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a mélyhűtőben uralkodó hideg nincs-e hatással a dió ízére. A dió alacsony víztartalmának köszönhetően a hideg hőmérséklet nem vagy csak csekély mértékben befolyásolja a csonthéjas mag ízét.

Az ördög a részletekben rejlik

Fontos, hogy légmentesen zárható dobozban vagy zacskóban tegyük el. Utóbbiból jó alaposan nyomjuk ki a levegőt, mielőtt lezárnánk. Érdemes címkével is ellátni, amin feltüntetjük, hogy mikor raktuk el, illetve ha tudjuk, mikor szeretnénk felhasználni (szülinapi tortához, karácsonyra stb.), azt is felírhatjuk az etikettre.

Nem a fagyasztó az egyetlen esélyünk

A dióbélből ízletes téli nassolnivalót is készíthetünk. Ehhez a diót tegyük egy nagy sütőpapíros tepsire, és szárítsuk a 100 fokos sütőben kb. egy órán át, majd állítsuk a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és pirítsuk aranybarnára a diót. Ha kihűlt, légmentesen zárható befőttesüvegekben tárolva hosszú ideig eláll a kamrában, de akár a konyhaszekrényben is – írja a Ripost.

Szintén mennyei csemege a mézben eltett dió. Ehhez a dióbelet befőttesüvegekbe töltjük, és annyi mézet csorgatunk rá, hogy teljesen ellepje. A levegőbuborékok eltűnését követően alaposan lezárjuk az üvegeket. Minél tovább van a dió a mézben, annál finomabb lesz. Magában is isteni finom, de felhasználhatjuk diós süteményekhez is. 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.