Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Érdekességek

Így tartósították nagyanyáink a dinnyét karácsonyra

Gondoltál már arra, hogy karácsonykor édes, friss görögdinnyét egyél a pincéből? Nagyanyáinknak erre is volt praktikája.

A jó idő beköszöntével alig várjuk már a dinnyeszezont. Nincs annál jobb, amikor a nagy nyári forróságban hideg, édes dinnyével csillapítjuk a szomjunkat, éhségünket. Ám bizonyára sokakkal előfordult már, hogy télen is szívesen ettek volna görögdinnyét. A boltokban persze a hazai dinnyeszezon előtt és után is lehet kapni dinnyét, de télen így is ritkán jutunk hozzá, nem beszélve arról, hogy a nyári hónapokon kívül aranyárban mérik ezt a gyümölcsöt.

Déd-és nagyszüleink asztalára azonban karácsonykor gyakran került dinnye. Mégis, hogy lehet ez? Nos, egy igencsak egyszerű praktikával éltek: nyáron az érett dinnyét vastagon bekenték mésszel, farudakra rakták és hűvös, kicsit párás, de száraz helyen tartottak. Decemberben aztán elővették a dinnyét, a héjáról lemosták a meszet, felvágták és már fogyasztották is. A dinnye ugyanolyan finom volt, mint nyáron.

A görögdinnye télen is lehet friss csemege /Fotó: Shutterstock
A görögdinnye télen is lehet friss csemege /Fotó: Shutterstock

Régen a házaknál szinte mindig volt mész. Egy évben legalább kétszer kimeszelték a házat. Ezt a feladatot sokszor az asszonyok végezték. A mész olcsó volt, a szobák falai szép fehérek lettek tőle, nem mellesleg fertőtlenített is. A dédszüleink, nagyszüleink leleményessége volt, hogy a meszet nemcsak festésre használták, hanem tartósításra is. Dinnyén kívül például a tojást is tartósították mésszel. A tojás sokáig elállt, ha oltott mész levébe rakták. Miután kiszedték a kifehéredett tojásokat és megszáradt rajtuk a vékony mészréteg, búzába rakták, ahol akár karácsonyig is friss maradt. Csak a Nagyboldogasszony (augusztus 15.) és Kisboldogasszony (szeptember 8.) között megszedett tojások voltak erre alkalmasak - írja a sokszinuvidek.hu.

5 DOLOG A GÖRÖGDINNYÉRŐL, AMIT JÓ, HA TUDSZ A SZEZONBAN! >>>

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP ESZEL GÖRÖGDINNYÉT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.