Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Érdekességek

Szenzációs: két magyar leves is a világ 100 legjobbja között – itt a lista!

Gulyásleves házi csipetkével
Kedvenc mértékadó nemzetközi gasztroportálunk, az angol TasteAtlas ismét előtállt egy TOP 100-as listával, amelyben a világ legjobb leveseit rangsorolja. Most sem maradtunk szégyenben: két magyar specialitás is befért a rangos lista első 30 helyére!

A TasteAtlas, a magát „hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlaszaként" definiáló oldal nemrégiben összeállította a világ legjobb 100 tortáját tartalmazó listát, amelyen helyet kapott 5 ismert és közkedvelt magyar édesség is.

Legfrissebb listájuk a világ leveseit szemlézte, ahol két klasszikus magyar fogás is bekerült – nemhogy a legjobb 100 közé, de bőven a mezőny elejére!

Nézzük, melyik ez a kettő!

16. Gulyás

„A gulyás egy jól ismert étel, amely a magyar határon kívül is óriási népszerűségnek örvend. A szó sok országban a sűrű pörkölt szinonimája, míg nálunk a gulyás leginkább a levesszerű ételt jelöli, ezért ezt az ételt gulyáslevesnek is nevezik" – kezdi a leírást a TasteAtlas. „Hagyományosan marhahúsból készítik, amelyet gazdag paprikás lében párolnak, általában hagyma, paprika, gyökérzöldségek, különféle fűszerek, esetenként paradicsom (néhány regionális változatban) kerül mellé." Nálunk így készült:

Hozzávalók a kedvenc gulyáslevesünkhöz:

A gulyásleveshez:

  • 2 ek zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg sertéscomb
  • bors
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 tk kömény
  • 2 db babérlevél
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 db zellergumó
  • 50 dkg krumpli

A galuskához:

  • liszt
  • 1 db tojás


24. Húsleves

„Hagyományosan marha-, sertés- vagy csirkehúsból vagy húsos csontból is készülhet ez a kiadós magyar leves, a húson kívül általában tésztát, gyökérzöldséget, krumplit, karalábét és különféle fűszereket tartalmaz. Mindig melegen tálaljuk!" – írja a húslevesünkről a TasteAtlas, és egyetlen szavát sem tudjuk megcáfolni – csupán kiegészíteni a mi kedvencünkkel:

A legfinomabb húsleves:

  • 60-70 dkg húsos sertéscsont
  • 1 csomag leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kb. 15 szem fekete bors
  • 1 db paradicsom
  • 1 db t. v. paprika
  • 1 ek só

A tálaláshoz:

  • 1 csomag levestészta

A világ legfinomabb levese a TasteAtals szerint nem más, mint a

Tonkotsu ramen

A Tonkotsu egy különleges japán húsleves, azaz ramen, ami egy sertéshúsból külön elkészített levesből, friss tojásos tésztából, puha sárgájú főtt tojásból és omlós hasaljaszalonnából áll. A ramen tetejére általában apróra vágott mogyoróhagymát, bambuszrügyet, algát és csemegekukoricát pakolnak. A zamatos levehez több órán át főzik a sertéscsontokat, egészen addig, míg a kollagén és a zsír teljesen kioldódik belőlük. Ettől lesz olyan selymes és tápanyagban gazdag az az egyszerű, átlátszó lé is.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.