A nagymamámnak három specialitása volt, amit meg is tanultam tőle: a madártej, a kapros töltött káposzta és a káposztás sztrapacska kolbásszal. Ezeket a recepteket gyerekkoromból hozom, és nagyon jó emlékeim fűződnek hozzájuk. Különösen a madártej kedves a szívemnek, az illata mindig felidézi a nagymamát.
Próbálom úgy csinálni, ahogy a nagyi csinálta, az a kihívás benne. A recept viszonylag könnyen elkészíthető, de ugyanazt a gyermekkoromból ismert ízt nehéz megteremteni.
A nagyimnak különleges képessége volt, hogy bármilyen alapanyagból képes volt olyan finom ételt elkészíteni, amitől mindenki szinte elsírta magát.
Receptkövetőnek semmiképpen. Szeretek sok alapanyagot, ételt ötvözni, mindig van valami új ötlet a fejemben, érzésből repülök, ezáltal receptet nagyon ritkán veszek kézbe – csak a mamáét.
Hozzávalók:
A madártejhez:
4 db tojásfehérje
1 csipet só
2 ek porcukor
8 dl tej
1 rúd vanília
4 db tojássárgája
7 dkg cukor
1 csipet só
A gofrihoz:
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
6 dkg cukor
5 dkg puha vaj
1/2 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
2,5 dl tej
A madártej elkészítése:
1. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét a csipet sóval, illetve lassan belekeverjük a 2 evőkanál porcukrot is.
2. A tejet feltesszük forrni, és közben hozzáadjuk a vaníliarúdból kikapart magokat.
3. A kemény habbá vert tojásfehérjét elkezdjük belekanalazni a tűzön lévő tejbe, majd kétszer 2-3 percig főzzük a gombócok mindkét oldalát. Ha megfőttek a tojásfehérje-darabok, egy tálba helyezzük azokat, és félretesszük.
4. A tojássárgáját eldolgozzuk a cukorral és a sóval, majd addig keverjük, amíg habos állagot nem kapunk. Közben hozzáöntünk egy keveset a langyos tejből, és keverjük simára. Ezután mehet az edénybe a maradék tej is, ismét simára keverjük, majd átöntjük a tűzön lévő lábasba.
5. Ezt alacsony lángon addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik, majd hagyhatjuk kihűlni. Ezután mehetnek a tetejére a tojásfehérjéből készült galuskák, majd állni hagyjuk a hűtőben 2-3 órára.
A gofri elkészítése:
1. Fogunk egy tálat, amelyben összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót.
2. Egy másik edényben elkeverjük a cukrot és a vajat, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tojásokat, majd mehet bele a lisztes-sütőporos keverék. Addig keverjük a tésztát, míg egy homogén, csomómentes masszát nem kapunk, majd a felmelegített, vékonyan kiolajazott gofrisütőre helyezünk belőle 1-1 evőkanállal, és 2-3 percig sütjük azt. A gofrit kockákra bontva díszíthetjük a madártejet.
Még több sztárhír:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.