Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Érdekességek

Elárulta nagymamája féltve őrzött receptjét Király Peti

Király Péter a Troll a konyhában című műsorban/ Fotó: Viasat3
Kedves emlékekről és ehhez fűződő receptekről beszélgettünk a Troll a konyhában kulináris krimi kapcsán Király Péterrel, aki elárulta féltve őrzött madártej receptjét is.

Miért különleges ez a recept számodra?

A nagymamámnak három specialitása volt, amit meg is tanultam tőle: a madártej, a kapros töltött káposzta és a káposztás sztrapacska kolbásszal. Ezeket a recepteket gyerekkoromból hozom, és nagyon jó emlékeim fűződnek hozzájuk. Különösen a madártej kedves a szívemnek, az illata mindig felidézi a nagymamát.

Király Péter a Troll a konyhában című műsorban/ Fotó: Viasat3
Király Péter a Troll a konyhában című műsorban/ Fotó: Viasat3

Kihívásnak érzed elkészíteni a madártejet?

Próbálom úgy csinálni, ahogy a nagyi csinálta, az a kihívás benne. A recept viszonylag könnyen elkészíthető, de ugyanazt a gyermekkoromból ismert ízt nehéz megteremteni.

A nagyimnak különleges képessége volt, hogy bármilyen alapanyagból képes volt olyan finom ételt elkészíteni, amitől mindenki szinte elsírta magát.

Receptkövetőnek tartod magad?

Receptkövetőnek semmiképpen. Szeretek sok alapanyagot, ételt ötvözni, mindig van valami új ötlet a fejemben, érzésből repülök, ezáltal receptet nagyon ritkán veszek kézbe – csak a mamáét.

Madártej gofrival

Hozzávalók:

A madártejhez:

4 db tojásfehérje
1 csipet só
2 ek porcukor
8 dl tej
1 rúd vanília
4 db tojássárgája
7 dkg cukor
1 csipet só

A gofrihoz:

20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
6 dkg cukor
5 dkg puha vaj
1/2 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
2,5 dl tej

Madártej gofrival, ahogy Király Péter készíti/ Fotó: Viasat3 - Troll a konyhában
Madártej gofrival, ahogy Király Péter készíti/ Fotó: Viasat3 - Troll a konyhában

A madártej elkészítése:

1. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét a csipet sóval, illetve lassan belekeverjük a 2 evőkanál porcukrot is.

2. A tejet feltesszük forrni, és közben hozzáadjuk a vaníliarúdból kikapart magokat.

3. A kemény habbá vert tojásfehérjét elkezdjük belekanalazni a tűzön lévő tejbe, majd kétszer 2-3 percig főzzük a gombócok mindkét oldalát. Ha megfőttek a tojásfehérje-darabok, egy tálba helyezzük azokat, és félretesszük.

4. A tojássárgáját eldolgozzuk a cukorral és a sóval, majd addig keverjük, amíg habos állagot nem kapunk. Közben hozzáöntünk egy keveset a langyos tejből, és keverjük simára. Ezután mehet az edénybe a maradék tej is, ismét simára keverjük, majd átöntjük a tűzön lévő lábasba.

5. Ezt alacsony lángon addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik, majd hagyhatjuk kihűlni. Ezután mehetnek a tetejére a tojásfehérjéből készült galuskák, majd állni hagyjuk a hűtőben 2-3 órára.

A gofri elkészítése:

1. Fogunk egy tálat, amelyben összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót.

2. Egy másik edényben elkeverjük a cukrot és a vajat, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tojásokat, majd mehet bele a lisztes-sütőporos keverék. Addig keverjük a tésztát, míg egy homogén, csomómentes masszát nem kapunk, majd a felmelegített, vékonyan kiolajazott gofrisütőre helyezünk belőle 1-1 evőkanállal, és 2-3 percig sütjük azt. A gofrit kockákra bontva díszíthetjük a madártejet.

Még több sztárhír:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.