Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Érdekességek

Ki ne dobd! Ezek az ételek a lejárat után is fogyaszhatóak

Vajon meddig süthetsz a liszttel? A mustárt ki kell dobni a lejáratát követően? Nos, kiderült, számtalan olyan élelmiszer van, amelyeket a csomagoláson feltüntetett lejárati időt követően is nyugodt szívvel elfogyaszthatsz. Összegyűjtöttük azon élelmiszerek listáját, amelyeket ne dobj ki csak azért, mert lejárt...

Gondoltad volna, hogy a majonézt akár hat hónappal a lejárati idő után is fogyaszthatod? Ha te sem szeretsz élelmiszert kidobni vagy érzékenyen érint az élelmiszerárak emelkedése (és kit ne érintene így), akkor jó, ha tudod, számos élelmiszer akár egy évvel a feltűntetett minőségmegőrzési idő lejárta után is felhasználható. Nézzük, mit, meddig lehet megenni!

A NÉBIH szuper ajánlása a lejárati időkre

A minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről nemrég a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állított össze egy szuper ajánlást. Ebből kiderül, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek 2, 3, 6, 9 vagy akár 12 hónappal a lejárati időn túl is fogyaszthatóak!

Számos élelmiszert a minőségmegőrzési időt követően is nyugodtan fogyaszthatunk (Shutterstock)
Számos élelmiszert a minőségmegőrzési időt követően is nyugodtan fogyaszthatunk (Shutterstock)

2 hónappal a lejárati idő után fogyasztható élelmiszerek

  • olajok, zsírok
  • tejpor
  • chips, ropogtatnivalók

3 hónappal a lejárati idő után fogyasztható élelmiszerek

  • aszalt gyümölcsök, zöldségek
  • müzli, gabonapehely
  • fagyasztott termékek
  • édes keksz, kemény cukor, csokoládé

6 hónappal a lejárati idő után fogyasztható élelmiszerek

  • üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök
  • majonéz

9 hónappal a lejárati idő után fogyasztható élelmiszerek

  • UHT-tej, UHT-tejszín
  • só, cukor, édesítők
  • rizs
  • száraz hüvelyesek
  • instant termékek (pudingpor, kakaó, fűszerek stb.)
  • száraztészta
  • szószok (ketchup, mustár)
  • gabonafélék (liszt, búzadara)
A NÉBIH ajánlása szerint ennyi ideig fogyaszthatók ezek az élelmiszerek a lejáratot követően (forrás: NÉBIH)
A NÉBIH ajánlása szerint ennyi ideig fogyaszthatók ezek az élelmiszerek a lejáratot követően (forrás: NÉBIH)

12 hónappal a lejárati idő után fogyasztható élelmiszerek

  • konzervek (gyümölcs, hús, hal, zöldség)
  • ásványvíz
  • méz
  • lekvárok
  • kávé, tea, kakaópor

Mit jelent a minőségmegőrzési idő?

A gyártók kétféle lejárati dátumot alkalmazhatnak az élelmiszereken: az egyik a minőségmegőrzési idő, a másik pedig a fogyaszthatósági idő.

A fogyaszthatósági idő

Ez az információ a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyek esetében a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Nem javasolt ezeket az élelmiszereket lejárat után még próbaképp sem elfogyasztani. Joggal érezhetjük ételpazarlásnak, de mégis tanácsos ezeket az élelmiszereket kidobni.

Minőségmegőrzési idő

Ez a jelölést a hosszabb ideig eltartható, valamilyen formában konzervált vagy tartós élelmiszereken tüntetik fel. Azt a garantált dátumot mutatja, ameddig a gyártó garanciát vállal az élelmiszer minőségére. Ilyen minőségi jellemző lehet például a termék állaga, színe, íze vagy illata.

A minőségmegőrzési idő leteltével élvezeti értékükből és minőségi jellemzőikből ugyan veszíthetnek ezek az termékek, de ha sértetlen csomagolásban őriztük meg őket, akkor elképzelhető, hogy még akár hónapokig fogyaszthatók.

Mindenképpen fontos tehát figyelni a lejárati időt, és amit ki kell dobni, dobjuk ki, amit pedig felhasználhatunk, használjuk fel minél előbb.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.