Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Érdekességek

Levegőből és vízből készít vajat az egyik cég – Pont olyan az íze, mintha igazit ennénk

Vaj / Fotó: Shutterstock
Első hallásra elég hihetetlenül hangzik, hogy levegőből és vízből is készülhet vaj, pedig valóban létezik egy olyan cég, amelyik sikeresen alkalmazza ezt a forradalmian új módszert.

A Bill Gates által is támogatott, Savor Foods Limited kaliforniai startup vállalkozás szakemberei egy olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően, szén-dioxidból és hidrogénből vajszerű zsírt készítenek.

Az alternatív vaj íze megegyezik az igazi változatéval / Fotó: Shutterstock
Az alternatív vaj íze megegyezik az igazi változatéval / Fotó: Shutterstock

A technológia lényege, hogy a zsírok szén- és hidrogénatomok láncaiból épülnek fel, a fent említett cég kutatói pedig egy olyan termokémiai folyamatot alkottak, amelynek segítségével fel tudják építeni a zsírmolekulákat. Az elkészült termékkel pedig a vaj mellett a tejet, a sajtot és a fagyit is lehet helyettesíteni.

Ez jellemző a szintetizált zsírra:

  • Ízben és állagban sem tér el az eredeti termékektől
  • Előállítás közben nem keletkeznek üvegházhatású gázok
  • Nincs szükség termőföldre
  • Sokkal kevesebb vizet kell felhasználni hozzá, mint a hagyományos termékekhez, így a szintetizált zsír karbonlábnyoma is kisebb

Mikor dobják piacra?

Kathleen Alexander, a Savor vezérigazgatója elárulta, hogy még számos szakértői jóváhagyás szükséges ahhoz, hogy az új terméküket piacra dobhassák. A tervek szerint 2025 előtt nincs esélyük az értékesítésre.
Az ismert üzletember, Bill Gates úgy véli, hogy a Salvornak valóban nagy esélye van arra, hogy sikeres legyen az új terméke, ugyanis nagyon finom, és a kémiai összetétele is teljesen rendben van.

Borítókép: Shuterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.