Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Érdekességek

Levegőből és vízből készít vajat az egyik cég – Pont olyan az íze, mintha igazit ennénk

Vaj / Fotó: Shutterstock
Első hallásra elég hihetetlenül hangzik, hogy levegőből és vízből is készülhet vaj, pedig valóban létezik egy olyan cég, amelyik sikeresen alkalmazza ezt a forradalmian új módszert.

A Bill Gates által is támogatott, Savor Foods Limited kaliforniai startup vállalkozás szakemberei egy olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően, szén-dioxidból és hidrogénből vajszerű zsírt készítenek.

Az alternatív vaj íze megegyezik az igazi változatéval / Fotó: Shutterstock
Az alternatív vaj íze megegyezik az igazi változatéval / Fotó: Shutterstock

A technológia lényege, hogy a zsírok szén- és hidrogénatomok láncaiból épülnek fel, a fent említett cég kutatói pedig egy olyan termokémiai folyamatot alkottak, amelynek segítségével fel tudják építeni a zsírmolekulákat. Az elkészült termékkel pedig a vaj mellett a tejet, a sajtot és a fagyit is lehet helyettesíteni.

Ez jellemző a szintetizált zsírra:

  • Ízben és állagban sem tér el az eredeti termékektől
  • Előállítás közben nem keletkeznek üvegházhatású gázok
  • Nincs szükség termőföldre
  • Sokkal kevesebb vizet kell felhasználni hozzá, mint a hagyományos termékekhez, így a szintetizált zsír karbonlábnyoma is kisebb

Mikor dobják piacra?

Kathleen Alexander, a Savor vezérigazgatója elárulta, hogy még számos szakértői jóváhagyás szükséges ahhoz, hogy az új terméküket piacra dobhassák. A tervek szerint 2025 előtt nincs esélyük az értékesítésre.
Az ismert üzletember, Bill Gates úgy véli, hogy a Salvornak valóban nagy esélye van arra, hogy sikeres legyen az új terméke, ugyanis nagyon finom, és a kémiai összetétele is teljesen rendben van.

Borítókép: Shuterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.