Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Epres blondie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dubarry-csirkemell
Zsemlegombóc
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Érdekességek

A magyar lángos Izlandot is meghódította, de drágán mérik a gleccseren készült hungarikumot

Izlandi lángosos bódé /Fotó: Facebook - Turizmus Magyarországon
A mesés Izlandot is meghódította a magyar lángos. Hála a Turizmus Magyarországon Facebook oldalnak, most egy fotó formájában is megcsodálhatjuk Sólheimajökull gleccserén.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy lángossütőt nem láttunk még ennyire távoli és egyben gyönyörű környezetben, mint Izlandon, a Sólheimajökull gleccseren. Ráadásul nem csak valami lángosszerű utánzatról van szó, ugyanis a menün felhívják a vásárlók figyelmét, hogy bizony ez egy hagyományos magyar étel, amit az eredeti receptúra szerint készítenek.

Ha egy picit tüzetesebben megvizsgáljuk az étlapot, hamar szemet szúr, hogy igen vastagon fogott a ceruza, amikor beárazták a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepényét. Igen, 5600 forinnak megfelelő izlandi koronát kérnek a sajtos-tejfölösért, ennek fényében pedig a balatoni lángos árak már-már akciósnak számítanak. Mondjuk ez érthető, hiszen aki egy kicsit is ismeri a szigetországot, esetleg járt is már ott, azt tudja, hogy az élelmiszer és az étkezési lehetőségek sokszor háromszor vagy négyszer annyiba kerülnek ott, mint itthon.

Így készíts klasszikus lángost otthon:

Hozzávalók:

  • 2 dl víz
  • 3 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 ek olaj (+ a sütéshez)
  • olaj (a sütéshez)
  • A tálaláshoz:
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
Egy jó lángosnak lehetetlen ellenállni /Fotó: Mindmegette
Egy jó lángosnak lehetetlen ellenállni /Fotó: Mindmegette

Elkészítés:

  1. A vizet meglangyosítjuk. Egy edénybe szórjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felöntjük egy kevés vízzel. Konyharuhával letakarjuk, és megvárjuk, amíg felfut.
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos vizet. Összekeverjük és bedagasztjuk.
  3. A tésztát kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük. Ezután egy lisztezett tálcára olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából. Így kelesztjük tovább még 10 percig.
  4. Egy serpenyőbe bőségesen olajat öntünk, felforrósítjuk, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1 perc alatt, lecsepegtetjük, és törlőpapírra tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja. Megsózzuk, fokhagymával és tejföllel megkenjük, végül reszelt sajttal megszórjuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.