*Imádom, ahogy a nagyanyám készítette! Isteni az íze, harmonikus, selymes, szétolvad a szájban… Egyszerûen zseniális!* – meséli Dainis Lagzdins lett gazda a sötétzöld színû vajkülönlegességrõl. A Rigától 44 km-re élõ gazda az indiai kenderbõl készített ételkülönlegesség receptjének egyik szakértõje.
A lettek a mai napig használják a több évszázados receptek alapján készülõ vajat. A kender magját megpirítják, ledarálják, majd olajjal vagy vajjal keverik össze kenhetõ, krémes állagúvá. A helybeliek imádják ezt az ételt, amely fogyasztása teljesen legális náluk. Ennek oka, hogy a kendernek csak a magját használják fel hozzá, de hallucinogén anyagot a növény virága, valamint nedve, gyantája tartalmaz csak.
Az Európai Únióhoz éppen most csatlakozó balti ország városi lakói piacokon szerzik be a vajkülönlegességet, de egyre gyakrabban feltûnik a szupermarketek polcain is. Finn és orosz kereskedõk igencsak érdeklõdnek a „zöld vaj” iránt, ezért Dainis Lagzdins, aki a lett specialitás egyik szakértõje, tovább finomítja a receptet, és készül a külföldi termelésre.
Az indiai kender magja, amellett, hogy finom, nem tartalmaz állati fehérjét és koleszterint, természetes antioxidáns, ami gátolja az öregedés. Az elkészített kendermag-püré 6 hónapig eltartható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.