A SOTE kutatócsoportja a brit UK Biobank adatbázisa alapján 468 629 olyan felnőtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben – írja a lap. A kávézási szokásokat, valamint az életmódbeli sajátosságokat - mint például a dohányzás, fizikai aktivitás mértéke - egy részletes kérdőív segítségével térképezték fel úgy, hogy az esetleges kardiovaszkuláris kockázati tényezőkről sem feledkeztek meg.
- Az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét – magyarázta a kutatás eredményeit dr. Simon Judit, a tanulmány első szerzője, a Semmelweis Egyetem PhD hallgatója.
Persze az sem mindegy, hogy milyen típusú, illetve minőségű kávét iszunk. Zahra Raisi-Estabragh, a Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa rámutatott, hogy a résztvevők közül legtöbben vagy őrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen. Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtak összefüggést, ugyanezt már nem tudták kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő – írja a Semmelweis Médiasarok.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.