Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Érdekességek

Megvan az idei év mentes séfje verseny nyertese

A döntőt élő selejtezők előzték meg, és a múlt évi nagy sikerre való tekintettel amatőr és profi kategóriában is összemérhették a versenyzők tudásukat.

Kedden a METRO Gasztroakadémián idén 6. alkalommal rendezték meg a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló az Év Mentes Séfje versenyt. A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán. A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, így az alkotás igazi kreatív élmény volt számukra.

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte
Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte

A mostani versenyen a szervezők kiemelten figyeltek a zero waste irány betartására, azaz minimális szinten történt alapanyag pazarlás a főzés során. Idén számos versenyző ismerős volt a zsűrinek. Sokan az előző évi verseny eredményhirdetése óta készülnek, tanulnak, hiszen az Év Mentes Séfje zsűrije minden résztvevőt igyekszik tanácsokkal ellátni, így a versenyzőknek a fejlődés és tanulás is fontos szempont a jelentkezéskor. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy így is lehet finoman és sokszínűen étkezni.

A jótékonyság is helyet kapott az Év Mentes Séfje versenyen, ugyanis a főzés közben használt gépeket a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola diákjai használják tovább. Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett.

Átadásra került két különdíj is. A Gréta Főzőiskola százezer forint értékű vegán online főzőtanfolyamát Luterán Fanni, a mezőny legfiatalabb versenyzője kapta Stőhr Gréta jóvoltából, a MindenMentes Főzősuli utalványát pedig Kuti Szelenge vehette át Tanács Attilától.

Steiner Kristóf és Stőhr Gréta
Steiner Kristóf és Stőhr Gréta

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem alapítója és tulajdonosa, Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok, Stőhr Gréta egészséges életmód-szakértő, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, első vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író, Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának nyertese, Steiner Kristóf író, újságíró, színész és vegán séf, Molnár György, a Dobos C. József Iskola tanára, Ádám Csaba az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje és Blendea Károly a Violife Professional Kulináris Tanácsadója. A verseny háziasszony Szinetár Dóra énekesnő, színésznő volt.

Ők az idei év mentes séfje verseny győztesei
Ők az idei év mentes séfje verseny győztesei

Mindkét kategóriában elképesztő ételkölteményeket készítettek a versenyzők, ezzel megizzasztva a zsűritagokat. Amatőr kategóriában első helyezést ért el Dömös Fanni, aki eredeti szakmáját tekintve agrármérnök és lótenyésztő szakmérnök- a zsűri ízlelőbimbóit egyértelműen meghódította különleges étel alkotásaival; főétele a Keleti harmónia-kínai pho leves gazdagon, a desszertje pedig polenta alapon narancskrém céklazselével a tetején.

Dömös Fanni Pho levese
Dömös Fanni Pho levese

Második helyezést ért el Kuti Szelenge. Az ő főétele Napsütés Olaszországban - sütőtökös gnocchi, rozmaringos, kakukkfüves tökmártással, aszalt paradicsommal, chilis csimicsurival, dióval, Violife “fetasajttal”, rizschipssel, a desszertje pedig Gesztenyés derű - narancsos, gesztenyés mascarpone krém, aszalt meggyes mandulás morzsával, fahéjas meggymártással a tetején.

Kuti Szelenge desszertje
Kuti Szelenge desszertje

A dobogó harmadik fokát Kovács Vivien foglalta el, aki sült karfiolt gránátalmás quinoa tabuoléval és póréhagymás burgonyás alapú petrezselyemszósszal készített, amit kókusztejjel, citrusokkal és gyömbérrel ízesített, fűszeres, pirított napraforgómaggal a tetején. A desszertje pedig csokoládés korong “brownie”, csokis mascarpone-val csokiropogóssal, illetve posírozott almával és gránátalmával.

Kovács Vivien főétele
Kovács Vivien főétele

Profi kategóriában diadalmaskodott Molnár Dávid, aki a Rézkakas Bistro séfje. Levette a zsűri tagjait a lábáról, ugyanis gesztenyés langyos babsalátát készített, vietnámi palacsintával, illetve banánfagylaltot, magvas crumbléval, narancsos-olívaolajos dresszinggel.

Gesztenyés langyos babsaláta vietnámi palacsintával
Gesztenyés langyos babsaláta vietnámi palacsintával

Második helyen végzett Angeli Mátyás, a Natura Hill séfje két kreációja: Május kert - cékla, karfiol- és lencsevariációk bazsalikommal, illetve Kasmír körte - körte szezámmaggal, kardamommal és fahéjjal.

Angeli Mátyás desszertje
Angeli Mátyás desszertje

A dobogó harmadik fokát pedig Paál Béla, a Kis Padlizsán Vegán Bisztró séfje foglalta el. Béla főétele volt a 4 évszak a tányéron - humusz, sült zöldségekkel, salátával, házi magkenyérrel zero waste módon elkészítve. A desszert pedig mangós édesburgonya humusz mandulamorzsával és mandula grillázzsal.

Paál Béla főétele
Paál Béla főétele

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.