Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják?  Hogyan lesz izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak? Ez csak néhány azokból a kérdésekből, amelyekre választ kaphatunk Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró Ehető erdő című kötetéből.

A könyv 45 vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó növényen keresztül adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amellyel bárki sokkal közelebb kerülhet a természethez. Az erdő és a mező kincsei ugyanis nemcsak fenntartható forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is!

A szerzőpáros: Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász” / Fotó: Horváth Csongor
A szerzőpáros: Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász” / Fotó: Horváth Csongor

Fenntarthatóság a legmagasabb fokon

Aki kirándulás közben, a saját kedvére és a családjának gyűjt ehető növényeket, az nem csak a testével, hanem a lelkével és a környezettel is jót tesz. A természetben töltött idő bizonyítottan gyógyító hatással van ránk. A növények megismerésével, a felvillanyozó gasztronómiai kalandokkal pedig közelebb is kerülünk hozzá és a gyomrunkon keresztül fedezzük fel, hogy mekkora értékeket rejt – vallják a kötet szerzői. Márpedig ha jobban megszeretjük, akkor jobban is óvjuk, hogy az utódainknak is megmutathassuk a saját bőrünkön és tányérunkon megtapasztalt csodát.

@mindmegette.hu Megjelent az Ehető Erdő! Itt egy tuti vadgasztronómiai recept: #ehető #erdő #megjelent #mindmegette #gasztro #gasztronómia #recept #nektek #mutimiteszel #vadgasztronomia #boróka #padlizsán #dzsindzsa ♬ eredeti hang – Mindmegette.hu - Mindmegette.hu

Értékmentés és luxus

Elődeink végtelenül gazdag tudással rendelkeztek a minket körülvevő természetről, a benne található kincsekről. Ahogy az ember kezdett eltávolodni a természettől, úgy a növények ismerete, hétköznapi felhasználása is egyre jobban kopott. Szerencsére a gasztronómiai szakemberek már évekkel ezelőtt felfigyeltek a vadon termett növények nyújtotta fantasztikus lehetőségekre, és újra divatba hozták felhasználásukat, fogyasztásukat.

Erdők, mezők ehető kincsei / Fotó: Horváth Csongor
Erdők, mezők ehető kincsei / Fotó: Horváth Csongor

Dzsindzsa erdőn, mezőn

Megyeri Sárával a Mindmegette több videót forgatott. Sorozatunkban Sára a Vértesben barangolva mutatta meg, hogy mire használhatjuk a mezőről saját kezűleg begyűjtött növényeket. Kiderült például, hogyan kell kiszárítani a kedvenc zöldfűszereinket, az oregánót, a kígyóhagymát, a csalánt és a mentát, készített nekünk csipkebogyólekvárt, és elárulta azt is, mit kezdhetünk a mezei szamócával.

Izgalmas receptek otthonra

A videók mellett most már az Ehető erdő is segít abban, hogy a saját kosarunkkal elindulva, a saját konyhánkban próbáljuk ki a különleges, rendkívül értékes alapanyagot, amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni. A könyv karácsonyra is tökéletes ajándék, és hogy még inkább kedved kapj, mutatunk egy izgalmas receptet is.

Zsályás-rózsaborsos szedercsatni

Hozzávalók:

  • szeder
  • rózsabors
  • zsálya
  • nádcukor

Elkészítése:

  1. A szedret önmagában, víz nélkül feltesszük lassú tűzre főni: az elején nem árt kavargatni, nehogy odakapjanak az alsó szemek, de pár perc alatt ereszt annyi levet, hogy már ne kelljen folyamatosan ott állni mellette.
  2. Kb. 10 dkg szederre 5 szem rózsaborsot összetörünk egy konyhakés lapjával és a szederhez adjuk. A rózsabors gyümölcsös íze illik hozzá a legjobban, a feketebors túl tolakodó lenne.
  3. A friss zsályaleveleket akkor adjuk hozzá, amikor a szedrek nagy része már összetört – ezzel sem kell túl bőkezűen bánni, mert a zsálya aromája ugyan nagyon szépen kiemeli a szeder „vad” ízét, de ha túl sokat használunk, eluralkodhat rajta. 10 dekánként 2 nagyobb levél lehet a megfelelő arány, de ezt természetesen függ attól is, hogy milyen erős a zsálya íze.
  4. Habzás után főzzük még 5 percet, hogy rendesen összeérjenek az ízek, majd a tűzről levéve halásszuk ki a zsályaleveleket, majd botmixerrel egyneműsítsük a szószt. (Lehabozni főzés közben ezért felesleges.)
  5. Kóstolás után tegyünk bele egy csipet sót és egy csipet nádcukrot, hogy még csillogósabbra emeljék az ízeket. Hűtőben egy-két hétig eláll, forró, steril üvegekbe töltve és dunsztolva pedig tartósítószer nélkül is hosszú hónapokra tartósítható.

(Nyitókép: Horváth Csongor )

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.