Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják?  Hogyan lesz izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak? Ez csak néhány azokból a kérdésekből, amelyekre választ kaphatunk Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró Ehető erdő című kötetéből.

A könyv 45 vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó növényen keresztül adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amellyel bárki sokkal közelebb kerülhet a természethez. Az erdő és a mező kincsei ugyanis nemcsak fenntartható forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is!

A szerzőpáros: Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász” / Fotó: Horváth Csongor
A szerzőpáros: Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász” / Fotó: Horváth Csongor

Fenntarthatóság a legmagasabb fokon

Aki kirándulás közben, a saját kedvére és a családjának gyűjt ehető növényeket, az nem csak a testével, hanem a lelkével és a környezettel is jót tesz. A természetben töltött idő bizonyítottan gyógyító hatással van ránk. A növények megismerésével, a felvillanyozó gasztronómiai kalandokkal pedig közelebb is kerülünk hozzá és a gyomrunkon keresztül fedezzük fel, hogy mekkora értékeket rejt – vallják a kötet szerzői. Márpedig ha jobban megszeretjük, akkor jobban is óvjuk, hogy az utódainknak is megmutathassuk a saját bőrünkön és tányérunkon megtapasztalt csodát.

@mindmegette.hu Megjelent az Ehető Erdő! Itt egy tuti vadgasztronómiai recept: #ehető #erdő #megjelent #mindmegette #gasztro #gasztronómia #recept #nektek #mutimiteszel #vadgasztronomia #boróka #padlizsán #dzsindzsa ♬ eredeti hang – Mindmegette.hu - Mindmegette.hu

Értékmentés és luxus

Elődeink végtelenül gazdag tudással rendelkeztek a minket körülvevő természetről, a benne található kincsekről. Ahogy az ember kezdett eltávolodni a természettől, úgy a növények ismerete, hétköznapi felhasználása is egyre jobban kopott. Szerencsére a gasztronómiai szakemberek már évekkel ezelőtt felfigyeltek a vadon termett növények nyújtotta fantasztikus lehetőségekre, és újra divatba hozták felhasználásukat, fogyasztásukat.

Erdők, mezők ehető kincsei / Fotó: Horváth Csongor
Erdők, mezők ehető kincsei / Fotó: Horváth Csongor

Dzsindzsa erdőn, mezőn

Megyeri Sárával a Mindmegette több videót forgatott. Sorozatunkban Sára a Vértesben barangolva mutatta meg, hogy mire használhatjuk a mezőről saját kezűleg begyűjtött növényeket. Kiderült például, hogyan kell kiszárítani a kedvenc zöldfűszereinket, az oregánót, a kígyóhagymát, a csalánt és a mentát, készített nekünk csipkebogyólekvárt, és elárulta azt is, mit kezdhetünk a mezei szamócával.

Izgalmas receptek otthonra

A videók mellett most már az Ehető erdő is segít abban, hogy a saját kosarunkkal elindulva, a saját konyhánkban próbáljuk ki a különleges, rendkívül értékes alapanyagot, amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni. A könyv karácsonyra is tökéletes ajándék, és hogy még inkább kedved kapj, mutatunk egy izgalmas receptet is.

Zsályás-rózsaborsos szedercsatni

Hozzávalók:

  • szeder
  • rózsabors
  • zsálya
  • nádcukor

Elkészítése:

  1. A szedret önmagában, víz nélkül feltesszük lassú tűzre főni: az elején nem árt kavargatni, nehogy odakapjanak az alsó szemek, de pár perc alatt ereszt annyi levet, hogy már ne kelljen folyamatosan ott állni mellette.
  2. Kb. 10 dkg szederre 5 szem rózsaborsot összetörünk egy konyhakés lapjával és a szederhez adjuk. A rózsabors gyümölcsös íze illik hozzá a legjobban, a feketebors túl tolakodó lenne.
  3. A friss zsályaleveleket akkor adjuk hozzá, amikor a szedrek nagy része már összetört – ezzel sem kell túl bőkezűen bánni, mert a zsálya aromája ugyan nagyon szépen kiemeli a szeder „vad” ízét, de ha túl sokat használunk, eluralkodhat rajta. 10 dekánként 2 nagyobb levél lehet a megfelelő arány, de ezt természetesen függ attól is, hogy milyen erős a zsálya íze.
  4. Habzás után főzzük még 5 percet, hogy rendesen összeérjenek az ízek, majd a tűzről levéve halásszuk ki a zsályaleveleket, majd botmixerrel egyneműsítsük a szószt. (Lehabozni főzés közben ezért felesleges.)
  5. Kóstolás után tegyünk bele egy csipet sót és egy csipet nádcukrot, hogy még csillogósabbra emeljék az ízeket. Hűtőben egy-két hétig eláll, forró, steril üvegekbe töltve és dunsztolva pedig tartósítószer nélkül is hosszú hónapokra tartósítható.

(Nyitókép: Horváth Csongor )

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.