Mennyiben más az emberek saját otthonában főzni, mint egy étteremben konyhafőnöknek lenni?
- Több szabadságod van, kreatívabb is lehetsz, de sokkal nagyobb a nyomás, mert nincs egy nagy konyhád, ami mögé elbújhatsz. Száz százalékban felelős vagy minden kitálalt fogásért, és nem hivatkozhatsz semmire, ha elrontod.
Hogyan és mikor támadt fel benned a főzés iránti szenvedély?
- Amióta az eszemet tudom, a főzéssel akartam foglalkozni. Mindig is szerettem az ételeket, és imádtam a konyhában lenni.
Egy kérdés, amit biztosan mindenki feltesz: milyen volt Gordon Ramsey-vel dolgozni?
- Óriási tanulási lehetőség fantasztikus tapasztalatokkal. Nagyon kemény, de kifizetődő munka.
Előfordult már valaha, hogy olyat készítettél, ami a megrendelőidnek nem tetszett?
- Nem.
Ki volt a kedvenc ügyfeled és miért?
- Nincs kedvencem, habár nagyon szívesen főzök Francois Pienaarnak (dél-afrikai rögbilegenda - a szerk.). Hihetetlen ember, igazán szerény és rendkívül inspiráló, motiváló személyiség. A következő menüt készítettem egy bulijára: garnélarák görögdinnye-salátával, kagyló karfiollal és fehér csokival, dinsztelt oldalas fokhagymával és petrezselymes csigával, végül rizstejfagyi zöld teás piskótával.
Melyik volt a legemlékezetesebb megbízásod mint privát séf? Például volt valamilyen váratlan vagy rendkívüli, netán humoros helyzet?
- Egyszer az egyik forgatáson rátámaszkodtam a műsor díszletei közül az egyik tűzhelyre, amikor a sütő üveg előlapja összetört és szétszórodott a földön. A stáb hisztérikusan nevetett, nagyon vicces volt.
Mennyi időbe telik, mire filmre veszik az Otthoni séf egy-egy epizódját? Hogyan kezdődik a munka?
- Az egész műsort a legnagyobb természetességgel vesszük fel. A vacsorákat úgy filmezzük, ahogy történnek, nincs kötelező forgatókönyv senki számára. Ajánlunk egy menüt a megrendelőinknek, amit vagy elfogadnak vagy változtatást kérnek. Egy vacsora forgatása a megérkezéstől a befejezésig akár 6 órát is igénybe vehet.
Hogyan látod a gasztronómia jövőjét? Ki lehet még valami igazán egyedit találni? Csak újragondolni vagy újradizájnolni lehet egy már létező ételt?
- Mindig lesz valami új: új technikák, vagy feledésbe merült, ismét felfedezettek, vagy új hozzávalók. Ha a főzésed szilárd alapokon nyugszik, mindig képes leszel kiaknázni ezeket a lehetőségeket, és felhasználni a különböző alapismereteket.
Számodra ez egy olyan szenvedély, ami életed végéig kitart majd, vagy van netán egy B-terv? Mik a terveid a következő 10 évre?
- Szeretnénk, ha a műsor még több sikeres évadot érne meg. Egy ideig most Fokváros marad a bázisom, bár még így is évente 3 hónapot dolgozom az Egyesült Királyságban, és más nemzetközi útjaim is vannak a munkához kapcsolódóan.
Mit tanácsolnál a fiatal séfeknek, ha szeretnének sikereket elérni?
- Dolgozzanak keményen, tiszteljék az alapanyagokat és törekedjenek az egyszerűségre.
A dél-afrikai séf Zimbabwében született, jelenleg Fokvárosban él.
10 éven át európai éttermekben dolgozott, akkor kezdett ismertté válni, amikor Gordon Ramsey három Michelin csillagos Hospital Road-i londoni éttermében påtissier (cukrász) lett. 2010-ben visszatért Fokvárosba, és „privát séf” lett: felkérésekre készített ügyfeleinek különleges menüt azok saját otthonában. Emellett szívesen viszi el őket „piaci túrára” is, hogy megmutassa, hol és mit érdemes venni.
Az Otthoni séf csütörtökönként 19:00-tól látható dupla részekkel a Food Networkön (ismétlés vasárnaponként 20:00-tól).
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.