Nem minden „elváltozás" jelez azonban problémát a tojásban. Ha egy tojás romlott, azt nagyon könnyű észrevenni, ugyanis a záptojásnak orrfacsaró bűze van, ami szinte a feltörés pillanatában utat talál a szaglószervünkhöz. Sokak számára azonban nemcsak az illat, hanem a szokatlan látvány, a látszólag oda nem illő foltok is rémisztőek lehetnek. Ilyenek például a tojásokban, közvetlenül a sárgája mellett előforduló piros-barna pöttyök.
Az első és legfontosabb, hogy ha a tojássárgáján piros vagy barna foltokat látunk, az semmi bajt nem jelez, és a tojás biztonsággal fogyasztható. A tojásban lévő piros vagy barna pöttyöket ugyanis vér vagy hús okozza, és ezek a tojásképződés természetes folyamata során kerülnek oda.
Az előfordulásuk számos tényezőtől függ, ilyen például a tyúkok életkora, az eledelük összetétele, a környezet, ahol élnek, és a genetika is befolyásolhatja a foltok gyakoriságát. Kutatások kimutatták, hogy az A-vitamin hiánya növelheti a véres foltok jelenlétét a tojásban, de akár a stressz, vírusok és baktériumok, sőt még a hőmérséklet-változások is hozzájárulhatnak a foltok kialakulásához.
A vérfoltok az ovuláció során képződnek, vagy magában a petefészekben, vagy a csirke petefészke és a méh közti csőben, azaz a petevezetékben. A tojás folyadékkal teli zsákokban, az úgynevezett tüszőkben kezd kialakulni, a tüszők pedig sűrű véredényhálózattal rendelkeznek. Ezek az erek megsérülhetnek, amikor a tojás kiszakad a tüszőből, a szivárgó vér pedig megtapadhat a tojássárgája felületén. Ritka alkalmakkor előfordulhatnak vérfoltok akkor is, ha vérzés lép fel a petevezetékben.
A húsfoltok olyan szövetekből állnak, amelyeket a tojás akkor vesz fel, amikor áthalad a petevezetéken, így ezek általában a tojásfehérjében találhatóak. A színük nemcsak barna, hanem vörös és fehér is lehet. Mivel a vér az oxidáció során megbarnulhat, a vérfoltokat könnyű lehet összetéveszteni a húsfoltokkal.
Az IFL Science cikke idézi az Egg Safety Centert, mely szerint azok a tojások, melyekben piros vagy barna pöttyök találhatóak, biztonságosak és alkalmasak emberi fogyasztásra, ha alaposan hőkezeljük (sütjük vagy főzzük). Ha azonban valakit nagyon zavarnak ezek a foltok, nyugodtan távolítsa el a tojásból.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.