Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A savanyú káposzta számos finom étel alapanyaga, de nyersen fogyasztva – különösen a téli időszakban – kitűnő vitaminforrás is. Feltéve persze, ha nem romlott meg, amit egy fermentált étel esetében nem is olyan könnyű megállapítani.

Ha otthon savanyítasz, természetes, hogy nagy gondossággal jársz el az egész folyamat során. Ám a boltban vásárolt káposzta esetében nem lehetsz biztos abban, hogy az alapanyag kiválasztása, a gyártás és a szállítás, tárolás során minden tökéletes volt.

Így ismered fel a romlott savanyú káposztát

Előfordul, hogy otthon a zacskó, az üveg, vagy a vödör felbontása utána szembesülsz azzal, hogy a savanyú káposztával valami nem stimmel. Erről elsősorban a káposzta színe árulkodik: ha fura szürkés színű, már gyanakodhatsz, hogy nagy valószínűséggel romlott. Ha ehhez még kellemetlen szag is társul, biztos lehetsz benne, hogy olyan termékkel van dolgod, ami már nem alkalmas fogyasztásra. A savanyú káposzta frissességét a sós páclé alapján is könnyű megítélni: ha habzik és bugyog, a káposztának inkább a kukában a helye. A jó káposztában ugyanis a sós lé tiszta és átlátszó.

Homemade,Fermented,Cabbage,Or,Sauerkraut,On,A,Fork,,Top,View
A savanyú káposzta íze és illata árulkodó / Fotó: Shutterstock

Mi történik, ha rossz savanyú káposztát fogyasztasz?

Az elfogyasztott mennyiségtől és az emésztőrendszer egyéni ellenálló képességétől függően a tünetek az étkezés után néhány órával, de akár több nappal később is jelentkezhetnek.

A tünetek általában a következők:

  • hányás
  • hasmenés
  • puffadás, túlzott gázképződés
  • enyhe láz

Egyes embereknél a romlott káposztában található penészgomba súlyos allergiás reakciókat válthat ki.

Unrecognizable,Man,Putting,The,Fermentation,Weight,On,The,Fermentation,Jar
A nyomás kipréseli a káposztából a sós levet, ami védőréteget képez rajta / Fotó: Shutterstock

Mire figyelj a savanyú káposzta vásárlása és tárolása során?

  • Egyes gyártók ecetet adnak a savanyú káposztához, ami meggyorsítja a romlási folyamatot.
  • A savanyú káposztát tárold a hűtőben vagy száraz, hűvös helyen úgy, hogy a káposzta tetejére valamilyen nehezéket teszel. A nyomás ugyanis kipréseli a káposztából a sós levet, ami védőréteget képez a káposztán.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.