Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Érdekességek

Böjti kenyérből karácsonyi csodadesszert: íme a drezdai stollen sikersztorija!

Drezdai kalács (Stollen) egyszerűen
Bármilyen hihetetlen, az aszalt gyümölcsökkel és más földi jókkal gazdagított karácsonyi kalács a középkorban még íztelen böjti eledel volt.

Ami nekünk a bejgli, az a németeknek a drezdai stollen. Írásban először 1329-ben a Saale-menti Naumburgban említik mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát, majd 1474-ben is szerepel a fejedelmi udvari egyik elszámolásában. Az akkori Christbrodnak azonban még semmi köze nem volt az ünnepi élvezetekhez, hiszen a szigorú adventi böjt idején fogyasztották. Miután a szászok kérésére VIII. Ince pápa 1491-ben engedélyezte, hogy búcsúcédula megvásárlása ellenében böjtben is lehessen tejterméket fogyasztani, a pékek elkezdték vajjal készíteni a kezdetben íztelen, zablisztből és repceolajból gyúrt kelt tésztát. Állítólag a Torgauban élő Heinrich Drasdo udvari péknek támadt az az ötlete, hogy a szegényes böjti tésztát karácsonyra különböző ínyencségekkel gazdagítsák.

Az alakja és porcukorbevonata miatt a pólyába tekert Jézuskára emlékeztető Christstollent (Krisztus-kalácsot) a helyi szóhasználatban Striezelnek nevezték, és Németország legrégebbi karácsonyi vására, a drezdai Striezelmarkt is ennek a tradicionális süteménynek köszönheti a nevét.

A városban 1500 körül kezdték árulni a karácsonyi stollent, és a szász pékek 1560-tól minden évben megajándékozták tartományurukat két 1,5 m hosszú és 36 font (kb. 18 kg) súlyú kaláccsal. Ezek olyan nehezek voltak, hogy csak 8 pékmester és 8 inas tudta a kastélyba cipelni őket.

Erős Ágost XXL kalácsa

A leghíresebb szász választófejedelem 1730 júniusában az egész Európából meghívott királyi vendégeinek az elkápráztatására egy 1,8 tonnás (!) kalácsot rendelt, amit 24 000 szeletre vágtak fel. Ezt a nevezetese stollent Johann Andreas Zacharias vezényletével 100 pékmester sütötte a segédeivel 3600 tojásból, 326 kanna tejből és 20 mázsa búzalisztből.

1994 óta minden év második adventjének szombatján megrendezik Drezdában az Erős Ágost korát megidéző Stollenfestet. Erre az alkalomra pékek és cukrászok közösen készítik el advent első hétvégéjén az XXL méretű kalácsot. Korábban egy darabban sütötték meg, manapság kb. 60 x 40 cm-es lapokat készítenek az alaptésztából, amelyeket vajjal és cukorral ragasztanak össze a jellegzetes formára. Idén több mint egy tonna lisztet, 675 kg vajat, 180 kg cukrot és 1,35 millió szem mazsolát használtak fel 359 tésztalaphoz. Végül a 2872 kg-os, 3,55cm hosszú, 1,73 cm széles és 88 cm magas kalácsot ünnepi csinnadratta közepette négylovas kocsin vontatták el a Zwingertől a Striezelmarktra, ahol a hagyományokhoz híven egy 1,6 m hosszú, 12 kg-os késsel vágták fel, és jótékonysági célra árusították.

Szigorú előírások

A drezdai stollen nem tartalmazhat margarint, mesterséges tartósítóanyagokat vagy aromákat, továbbá barackmagmarcipánt sem. Az ellenőrzött minőségű, kötelezően előírt hozzávalók arányát – legalább 50% vaj, 65% mazsola, kandírozott narancs és citrom, valamint 20% édes és 15% keserű mandula – a felhasznált liszt mennyiségéhez képest határozták meg, egy több mint százéves recept alapján.

Németország újraegyesítése után a Dresdner Stollent eredetvédetté nyilvánították, és 1997 óta kizárólag Drezda térségében sütheti, illetve forgalmazhatja a Schutzverband Dresdner Stollen védegylethez tartozó mintegy 150 pék és cukrász. A stollenek eredetiségét márkavédjegy tanúsítja.

Fotó: Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen mbH/ Sylvio Dittrich
Fotó: Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen mbH/ Sylvio Dittrich
Az ERedeti receptet itt találod >>>
még sTOLLEN RECEPTEK >>>
További olvasnivaló a stollenről >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.