De honnan tudhatjuk, hogy melyik sütőtök a legízletesebb? Érdemes tudni, hogy már létezik egy olyan változat, amiben nem csalódhatunk ezen a téren, ugyanis a nemesítők a gazdagabb ízélmény érdekében egy új sütőtökfajtával rukkoltak elő.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint, szeptembertől egészen februárig szinte csak magyar sütőtököt találhatunk az üzletekben és a piacokon. A fogyasztói szokások pedig annyiban változtak, hogy egyre többen keresik a már konyhakész, tisztított és darabolt sütőtököt.
Ahogyan azt mi is megírtuk, szerencsére a sütőtöknél is működik az a jól bevált módszer, mint a görögdinnyénél: ha megkopogtatjuk, és kongó hangot hallunk, akkor érett, ha viszont tompa a hangja, akkor inkább tegyük vissza a polcra.
Emellett, ha a körmünk hegyét a sütőtök héjába nyomjuk, és már nem tudjuk átszúrni, csak behorpad az érintett rész, akkor nyert ügyünk van, ugyanis érett terméssel van dolgunk. És persze a szára is árulkodó lehet, ha ugyanis ez a rész kemény és száraz, akkor nyert ügyünk van.
Bár a sütőtök érettségi fokát néhány egyszerű praktikával meg lehet állapítani, az ízéről csak akkor tudunk nyilatkozni, miután megkóstoltuk. Erre a problémára jelent megoldást a Téli Parázs fajta, ami 2023. szeptember 1-je óta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának márkevédelmét élvezi. Ez az új tökfajta megtartotta a régi nagydobosi ízvilágát, külső szürke és narancssárga belső színét. Termése elérheti a 10-18 kilogrammot, felszíne bordázatlan, húsvastagsága 3-5 centiméter és ami az igazán jó hír, hogy betakarításig garantáltan beérik.
A Téli Parázs, mint önálló tökfajta elismertetése jelenleg is folyamatban van.
Ezért olyan egészséges
A sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából kiemelkedő fontosságú, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot – kalciumot, cinket, mangánt, vasat, valamint C-vitamint, A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamint – tartalmaz. A sütőtök gazdag alfa-karotinban és béta-karotinban, amelyeket a szervezet A-vitaminná (retinollá) alakít át. Ez az oka annak is, hogy a téli tökök (sütőtök) hússzíne a sárgától a narancssárgáig terjed. Minél mélyebb a narancssárga árnyalat, annál magasabb a tök béta-karotin tartalma – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.