Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Érdekességek

Teljesült az álma az UFO együttes énekesnőjének - székely éttermet vezet a belváros szívében

Varga Szidónia, az UFO együttes énekesnője a Konyhafőnök című műsorban már megmutatta, hogy mennyire jól főz. Szidónia Székelyudvarhelyről származik, és már gyermekkorában is a konyhában sürgött-forgott nagyszülei és szülei körül, most pedig megvalósította az álmát: megnyitotta a SZÉK nevű éttermet és elhozta Budapestre Erdély ízeit.

Hiánypótló étteremmel bővült Budapest gasztro-térképe. Az Andrássy út 41. alatt frissen megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. Az új étteremben kóstolhatunk csorbalevest, lókodi oldalast, puliszkát, helyben készült zakuszkát és eperfagylalttal tálalt kürtőskalácsot is. Az alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől érkezik. Az étterembe betérők pedig egy ismerős arccal is találkozhatnak, a mindig mosolygós Varga Szidóniával, aki az UFO együttes énekesnője.

- Szerencsés vagyok, mert gyerekkori álmom volt, hogy énekesnő legyek, szerepeljek a tévében és legyen egy éttermen és mind a három megvalósult - mesélte Szidónia, aki a neveltetéssel együtt kapta a székely hagyományokat és értékeket, ami a mai napig meghatározza mindennapjait.

Aki belép az étteremben ezt a hangulatot máris érzi. A falon rovásírással felfestett idézetek láthatóak, az étlap kínálatában pedig ősi receptek és a modern konyhatechnológia ötvözésével újragondolt, különleges magyar, erdélyi és székely gourmet fogások.

Az étterem séfje Réti Sebestyén, aki korábban a Déryné Bistro a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette. Dolgozott Franciaországban és Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön is, így az ott töltött idő élményeihez nyúlt vissza a SZÉK étlapjának kialakításánál. A menüsor tervezéséből természetesen Varga Szidónia is kivette a részét.

- Székelyudvarhelyi lány vagyok, abból a régióból származom, amit Erdély szívének neveznek. Hiányoznak az otthoni ízek, eddig leginkább a saját konyhámban igyekeztem megidézni őket. Úgy gondolom, az itthoni kínálatban hiánypótló lehet egy olyan étterem, ami hamisítatlan erdélyi hangulatot kínál a magyaroknak, külföldieknek, és természetesen a nosztalgiázó székelyeknek is” - meséli Varga Szidónia, aki férjével közösen nyitotta meg a SZÉK-et. A tulajdonosok nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a vegetáriánus vendégek is találjanak kedvükre való ételeket, a havasi gombakrémleves, a böjtös töltött káposzta, és a tekerőpataki füstölt sajttal készült tejfölös rakott burgonya is annyira finom, hogy nemcsak a vegetáriánusok, hanem a húsevők nagy kedvence is lett.

- Az étterembe látogatók közt akadnak kíváncsi vendégek, akik most fogyasztják először például a hagyományos csorbalevest, a miccs tálat vagy a puliszkasajtot,
emellett szép számmal vendégül láthattunk már erdélyi származású vendégeket is. A rendezvények a hétvégi családi összejöveteleket idézik: akárcsak a nagymamától,
innen is sokan távoznak elcsomagolt finomsággal. Erdély nincsen messze, de még sincs olyan közel. Szeretnénk közelebb hozni az ottani ételeket és kultúrát, hiszen nálunk határtalanul lehet élvezni az ízeket - anélkül, hogy a jelenlegi időszakban át kéne lépni a határon – mondta Varga Szidónia.

Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálhatjuk náluk, emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várják a vendégeket.

5 ÉRDEKESSÉG A KÜRTŐSKALÁCSRÓL, AMIT NEM BIZTOS, HOGY TUDTÁL >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.